NRK Meny
Normal

Tusener sier nei til atomavtalen med Iran

Tusener av mennesker deltok i går kveld i en demonstrasjon i New York mot atomavtalen med Iran. Mange jødiske og evangeliske grupper på høyrefløyen deltok i markeringen.

Flere tusen mennesker deltok i demonstrasjonen på New Yorks Times Square.

– Ingen atomvåpen for Iran, lyder en av parolene i demonstrasjonen i New York.

Foto: KENA BETANCUR / Afp

"Stopp Iran-demonstrasjonen" kalte de den, og ifølge arrangørene deltok rundt 10.000 mennesker i markeringen på New Yorks verdenskjente Times Square i går kveld.

Målet med demonstrasjonen var å hindre at atomavtalen med Iran blir vedtatt av USAs folkevalgte.

– Fryktelig avtale

På den amerikanske høyresiden er det sterk motstand mot avtalen, som de seks stormaktene og Iran ble enige om i Wien den 14. juli.

- Kongressen må forsvare det amerikanske folk, sier presidentkandidat Pataki.

Den republikanske presidentkandidaten George Pataki deltok i gårsdagens demonstrasjon mot Iran-avtalen.

Foto: KENA BETANCUR / Afp

Flere kjente republikanske politikere deltok under gårsdagens demonstrasjon, blant dem New Yorks tidligere guvernør George Pataki, som er en de 16 kandidatene til det republikanske partiet foran neste års presidentvalg;

– Dette er en fryktelig avtale, og vi må avvise den. Kongressen må gjøre jobben sin og forsvare det amerikanske folk, sa presidentkandidaten.

Israel fordømmer

Avtalen mellom stormaktene og Iran innebærer at Iran godtar begrensninger i sitt atomprogram, mens USA og EU-landene opphever sine straffetiltak mot den iranske staten.

Den skarpeste kritikeren av avtalen er Israels regjering, som hevder den gir Iran frie hender til å utvikle atomvåpen. Blant demonstrantene i New York i går kveld var det mange jødiske grupper.

Israel er en innbitt motstander av Iran-avtalen

Det var mange ortodokse jøder som deltok i demonstrasjonen på Times Square.

Foto: KENA BETANCUR / Afp

Protestene skjedde samtidig som kampen om stemmene i Representantenes hus starter for fullt.

Blir trolig vedtatt

Utenriksminister John Kerry og andre medlemmer av regjeringen orienterte i går kveld Kongressen og Senatet om innholdet i avtalene, og de skal i kveld forsvare den i en høring i Senatets utenrikskomite.

De folkevalgte har 60 dager på seg til å ta stilling til avtalen, og det er ventet at det republikanske flertallet i de to kamrene i Representantenes hus vil stemme nei.

Men de må ha to tredels flertall for å hindre at presidenten legger ned veto, og det får de neppe. Det er derfor ventet at Barack Obama sikrer et ja fra USA til den omstridte avtalen. Ifølge presidenten er atomavtalen med Iran det eneste alternativet til krig i Midtøsten.

Sterk motstand mot Iran-avtalen i USA

– En god avtale for terror, står det på denne plakaten, som ble båret under gårsdagens 'Stopp Iran'-demonstrasjon.

Foto: KENA BETANCUR / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt