NRK Meny
Normal

Tusener møtte opp for å minnes de døde

KØBENHAVN (NRK): Tusenvis av mennesker deltok på minnemarkeringen for ofrene etter terrorangrepet i København. Utenriksminister Børge Brende var til stede på vegne av Norge.

Folkehav under minnemarkering

30.000 mennesker møtte opp for å minnes ofrene i kveld.

– Det som har skjedd er forferdelig. Mørke krefter har forsøkt å ta det mest dyrebare vi har, nemlig demokrati og ytringsfrihet. Derfor er jeg så glad for å se så mange tusen i gatene i kveld, sa Frank Jensen, overborgermester i København under markeringen.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt åpnet talen sin med å be om et minutts stillhet for dem som ble rammet av helgens angrep.

– Ære være deres minne, sa hun fra talerstolen i Østerbro. Vi er fulle av sorg, vi er tynget. Når andre forsøker å skremme oss og splitte oss er vårt svar alltid et sterkt fellesskap. Vi er stålsatte til å stå vakt for våre verdier sa statsministeren i talen sin. Deretter takket hun blant annet politiet, etterretningstjenesten forsvaret og helsemyndighetene for sin innsats.

Skuelystne deltakere

Enkelte valgte å klatre opp i høyden for å kunne få med seg markeringen.

Foto: Su Thet Mon / NRK

Ifølge nyhetsbyrået AFP trosset 30.000 mennesker kulden og den kalde vinden i byen for å være med på markeringen. Men folk stod tett i tett for å holde varmen under markeringen.

Ventet mange

På forhånd var det ventet at rundt 20.000 ville møte opp, for å minnes filmregissør Finn Nørrgaard og vakten Dan Uzan som ble drept i angrepet mot kulturhuset Krudttønden og Synagogen i København.

Siden så mange hadde meldt seg på arrangementet på Facebook tidligere i dag måtte arrangøren flytte markeringen til Gunnar Nu Hansen Plads, like i nærheten av Krudttønden. Men det ble likevel trangt om plassen. Mange søkte seg derfor opp i høyden for å kunne få med seg markeringen ifølge NRKs reporter på stedet.

Sammen i mot terror

Jesper Eriksen (fv.), Anne Sofie Huttemeier og Trine Askholm Ålrik synes det er flott at så mange møtte opp for å vise solidaritet med ofrene etter terrorangrepet.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Kjente offer

For enkelte ble markeringen særlig spesiell. Trine Askholm Ålrik studerte økonomi sammen med Dan Uzan, den jødiske vakten som nærmest har blitt symbolet på heltemot i Danmark, etter at han ble drept. Huzan forsøkte å stoppe den terrormistenkte 22-åringen fra å ta seg inn på en Bar Mitsva i synagogen natt til søndag.

– Det er så uendelig trist, at man nesten ikke kan sette ord på det. Jeg har vært voldsomt redd og lei meg etter at det skjedde, sier Ålrik.

Hun synes det er flott at så mange møtte opp for å fordømme angrepene.

– Dan var ikke en av mine nærmeste venner, men jeg kjente ham. Det sjokkerer meg at noen kan gjort noe slikt mot ham. Det kan ikke forklares, og kan heller ikke forstås, fortsetter hun.

Det var viktig for mange å markere at de stod samlet i sorgen.

– Det er viktig å møte opp her for å vise solidaritet, og for å vise at vi står sammen. Jeg synes egentlig at reaksjonen har hatt større innvirkning på meg enn selve angrepet. Det har vært en positiv reaksjon på noe som er fælt. Av og til må det noe til for å utløse en reaksjon, og det har vi fått her, mener Jesper Eriksen.

Brende deltok

Fra Norge deltok blant annet utenriksminister Børge Brende og byrådslederen i Oslo Stian Berger Røsland.

– København er en by mange nordmenn har et nært forhold til, og Oslo og København har i mange år hatt et tett og godt samarbeid. Det er viktig at vi fra Oslos side viser solidaritet med våre venner i København nå som de har vært utsatt for uakseptabel vold og ekstremisme, sa Røsland før markeringen.

Også folk i andre byer i Danmark har markert terrorangrepet. Tidligere i kveld var det markering i Århus, Esbjerg og Svendborg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt