Hopp til innhold

Tusener krever frihet i syrisk by

Rundt 3000 mennesker gikk ut i gatene etter fredagsbønnen i den syriske byen Deraa med krav om frihet.

Begravelse til en av de drepte demonstrantene i Deraa

Sørgende i Deraa begraver et offer for en tidligere demonstrasjon. I dag demonstrerer flere tusen mennesker igjen for kravet om økt frihet.

Foto: Reuters

- Heller død enn ydmykelse, var blant slagordene, ifølge en talsmann for demonstrantene.

Han sier til nyhetsbyrået AFP at det er ventet demonstranter fra mindre byer i området.

Demonstrasjonen i dag skjer dagen etter at myndighetene kunngjorde amnesti for flere tusen fengslede demonstranter , og en ny regjering ble innsatt.

Fredag for en uke siden ble sju mennesker skutt og drept i Deraa. Også da strømmet folk ut i gatene etter fredagsbønnen. Demonstrantene kastet stein, mens politi og soldater svarte med å gummikuler og skarpe skudd.

Deraa ligger rundt 100 kilometer sør for hovedstaden Damaskus, og er blitt et slags sentrum for de politiske protestene.

Tåregass og batonger

Sikkerhetsstyrkene brukte i dag batonger og tåregass for å hindre demonstrantene fra å marsjere inn mot Abbasside Square i hovedstadens sentrum, skriver Reuters.

– De gikk inn i sidegatene og jagde demonstrantene, mens de ropte "Vil dere ha frihet, vi skal gi dere frihet, sier en øyevitne til nyhetsbyrået.

En annen forteller at folk ropte slagord som " Folket vil styrte regimet", mens de rev ned plakater av president Bashar al-Assad som hang langs veien.

Også andre steder i Syria er det demonstrasjoner etter dagens fredagsbønn.

SISTE NYTT

Siste nytt

Donald Trump kan vinne valget i 2024. Vi har snakket med to av de som var hans nærmeste medarbeidere om hva en ny presidentperiode med Donald Trump vil bety
Programleder Eline Buvarp Aardal.

Tidligere topprådgiver om fire nye Trump-år: – Som sist, bare verre

NRK har spurt tre republikanske ringrever: Hvordan blir en runde to med Trump?