NRK Meny
Normal

- De som sier Putin jukset, lyver

MOSKVA (NRK.no) Flere tusen russere samlet seg i søndag kveld i sentrum av Moskva for å juble for det som ligger an til overlegen Putin-seier i presidentvalget. De fnyser av juksepåstandene.

Video Putin vant i første runde

SE VIDEO: Vladimir Putin måtte tørke bort en tåre da han møtte tilhengerne sine søndag kveld. Reporter: Helle Fjell, NRK.

Moskva: Kathrine Hammerstad
Foto: NRK

– Vi har akkurat fått melding om at vi så langt ligger på 63, 2 prosents oppslutning!

Meldingen fra høyttaleranlegget på scenen over Manezhnaya-plassen i sentrum av Moskva blir møtt med et enormt jubelbrøl. I hjertet av den russiske hovedstaden, rett ved Dumaen og Kreml, møtte flere tusen russere søndag kveld opp for å feire at Vladimir Putin igjen blir landets president.

– Sikret stabilt liv

putin1

FLAGGTOG: Folk samlet seg i flaggtog mens de marsjerte mot Putin-hyllesten.

Foto: Evgenija Vorobijeva / NRK

Opptellingen av stemmene er godt i gang over hele landet, og så langt er det ingenting som tyder på at de andre kandidatene er i nærheten av å vippe Putin av pinnen. Nærmest er kommunistlederen Gennadij Ziuganov, som så langt har rundt 18 prosent av stemmene. Putin erklærte seg ved 20-tiden søndag kveld som vinner av valget.

– Vi har vunnet en åpen og ærlig kamp, sa han i en uttalelse.

Putins presidentcomeback, etter fire år som Dmitrij Medvedevs statsminister, er på høy tid, mener de fleste som var villig til å snakke med NRK.no.

– Med Putin er vi sikret et stabilt liv i Russland. Jeg trives her mer enn noen gang, og er veldig glad for at han er tilbake, sier Anastasia Mikhailova (18).

Det synet deler Aleksander Sokorenko (47).

– Hvem vil vel ikke ha stabilitet? Vi har et gammelt russisk ordtak som sier at man ikke bytter ut hestene midt på veien. All erfaring viser at når makten skifter, blir det fullt kaos, sier han.

putin2

– BEDRE ENN NOENSINNE: – Russland er bedre enn noensinne, derfor vil ha Putin. Han betyr stabilitet for landet vårt, sier 18-åringene Anastasia Mikhailova, Brian og Sergeij Serov.

Foto: Evgenija Vorobijeva / NRK

At Putins parti Det forente Russland ble anklaget for så heftig valgjuks under parlamentsvalget i desember i fjor at det utløste fullt folkeopprør, bryr han seg ikke om. De meldingene som er kommet inn om valgjuks søndag, er trolig iscenesatt av opposisjonen, er hans teori.

– Det er bare tull og provokasjoner. Det er alltid noen som skal være misfornøyde, slår han fast.

Bussing og tvang

Han avviser dessuten at han er på plass som en del av en kampanje fra Putin-apparatet. Ved tilsvarende markeringer før valget har arrangørene blitt beskyldt for å busse inn folk, betale dem for å stille og true offentlig ansatte med å miste jobben dersom de ikke er lojale mot «sjefen». Disse påstandene haglet da 120.000 russere samlet seg på Moskva stadion 23. februar,

– Jeg ville skammet meg om det var meg, sier han.

putin4

Michail Druznij tror de som feirer Putin har fått beskjed om å gjøre det.

Foto: Evgenija Vorobijeva / NRK

I timene før demonstrasjonen kjørte NRK forbi fulle busser parkere et stykke unna plassen. Ut kom store grupper med mennesker som gikk i samlet flokk mot Manezhnaya-plassen, flere av dem med Putin-effekter synlig. Men ingen av de store gruppene inne på plassen ville snakke da vi tok kontakt og ba om intervju. Mye av byen var stengt av i timene før og under demonstrasjonen, og vaktholdet var enormt.

– Jeg har spurt flere her, hvorfor er dere her? De svarer at de er her fordi de fikk beskjed. Jeg tviler ikke på at det stemmer. Jeg har selv deltatt på opposisjonens store demonstrasjoner, og det er en helt annen stemning der, sier Michail Druznij.

Ifølge den russiske statsviteren Konstantin Sonin er det vel dokumentert fra før at de som arrangerer disse demonstrasjonene rekrutterer deltakere via tvang og bestikkelser, spesielt folk fra utkantene.

– Det fins utallige videoer og bilder på internett som viser dette. Ikke engang da Putin var på topp i sin første presidentperiode gikk folk i demonstrasjoner for ham, sier Sonin til NRK.no.

– Traff godt

Han får støtte av Russland-ekspert -ekspert Helge Blakkisrud ved Nupi.

– Putins apparat bruker såkalte administrative ressurser – kontroll over budsjetter og lønninger – for å påvirke valgresultatet. Pro-Putin-demonstrasjonene er også et resultat av dette: Statsansatte får beskjed om å slutte om sjefen, altså Putin, og busses av gårde for å demonstrere, uavhengig av deres politiske ståsted og interesser, sier han.

putin5

Store politistyrker sørget for sikkerheten i Moskva søndag kveld.

Men Putins seier skyldes ikke utelukkende juks og svake konkurrenter, men også at han faktisk har bred oppslutning blant flere grupper, minner han om.

– Putin traff med konjunkturene og kom med et budskap som appellerte til det brede lag av befolkningen. Tilhengerne forbinder velstandsøkning og trygge rammer med Putin. Finanskrisen rammet hardt, men kort i Russland. Spesielt arbeiderklassen er redd for å miste det lille den har. Derfor har Putin-modellen fortsatt bred oppslutning, spesielt ute i regionene, sier Blakkisrud.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt