NRK Meny
Normal

Tusenvis på flukt etter vulkanutbrudd

Det er første gang på 400 år at Sinabung-vulkanen på Sumatra har utbrudd.

Vulkanutbrudd på Sumatra

Tusenvis av mennesker blir evakuert og mange drar på egenhånd vekk fra byen sin. Mange har fått tildelt maske for ikke å puste inn aske fra vulkanen.

Foto: Binsar Bakkara / Ap

Utbruddet i Sinabung-vulkanen på Sumatra i Indonesia skjedde lørdag. Aske og røyk steg 1500 meter til værs etter at utbruddet startet kort tid etter midnatt.

Myndighetene satte inn sykebiler, lastebiler og busser for å frakte bort minst 18.000 mennesker som bor rett under vulkanen, 1300 kilometer nordvest for Jakarta.

Ødelegger for bøndene

Selv om ingen så langt er meldt savnet, blir situasjonen sett på som svært alvorlig på grunn av den tykke, svarte røyken som har lagt seg over et stort område.

– Dette er helt klart farlig, så vi har hevet advarselen til høyeste nivå, sa Surono, landets leder for alarmsentralen for vulkanutbrudd til nyhetsbyrået AFP.

Video Vulkanutbrudd på Sumatra

SE VIDEO: TV-bilder fra Indonesia viser utbruddet fra vulkanen.

Det er usikkert om det vil komme et nytt utbrudd, og folk blir derfor bedt om å holde seg på trygg avstand inntil eksperter sier det er trygt å reise hjem igjen.

Asken har spredd seg til en avstand på 30 kilometer fra vulkanen. Mange av innbyggerne som er blitt evakuert er bønder, som har fortalt at asken har lagt seg over grønnsaksåkrene deres.

Området som er dekket med tykk røyk, har også en sterk lukt av svovel.

Overvåker situasjonen

Den nesten 2500 meter høye vulkanen har siden fredag vist tegn på aktivitet, men det er over 400 år siden den sist hadde et utbrudd.

– Situasjonen blir nøye overvåket av eksperter nå, men vi vet ikke når statusen blir nedgradert, sier Surono.

Vulkanutbrudd på Sumatra

En far og hans sønn står og ser på vulkanen som spyr ut aske og tykk røyk.

Foto: SUTANTA ADITYA / Afp

De evakuerte er blitt fraktet rundt seks kilometer unna vulkanen. Selv om det ikke er meldt om alvorlige skader, har flere meldt om pustevansker.

– Vi deler ut masker og gir medisinsk hjelp til de som trenger det, sier en talsperson for den lokale redningstjenesten.

Asken fra vulkanen har så langt ikke påvirket flytrafikken i området.

Les også: Asken på Island ga underskudd for Norwegian
Les også: Sprakk i ferien - ny røyk fra vulkanen

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt