Simone Biles: – Vi ble sviktet av systemet

Simone Biles og tre turnkollegaer fortalte Senatet om overgrepene de ble utsatt for av landslagslegen, Larry Nasser. FBI beskyldes for løgn og ansvarsfraskrivelse.

OVERGREP: – Hvis du lar en overgriper å skade barn, er konsekvensene alvorlige, sa Biles i Senatet.

Biles er tidenes mestvinnende olympiske turner. I går vitnet hun og tre andre turnere, i det amerikanske senatet mot landslagslegen Larry Nasser.

– Jeg legger skylden på Larry Nasser, men også på systemet som muliggjorde og opprettholdt hans overgrep, fortalte Biles.

– Hvis du lar en overgriper skade barn, er konsekvensene alvorlige.

Fire turnere vitner om overgrep i Senatet

– Jeg legger skylden på Larry Nasser, men også på systemet som muliggjorde og opprettholdt hans overgrep, fortalte Biles.

Foto: Saul Loeb / AP

Overgrep mot hundrevis av jenter

Onsdagens høring foran justiskomiteen i det amerikanske senatet, kommer etter at 330 kvinner i 2016 fortalte om Larry Nassers overgrep. Simone Biles og de tre andre turnerne, som deltok i høringen, var blant disse.

Nasser ble i januar 2018 dømt til mellom 40 og 175 år i fengsel. Under rettssaken i 2017 erklærte han seg skyldig i ti tilfeller av straffbar seksuell omgang.

Mange av overgrepsofrene har fortid som turnere. Overgrepene skal ha skjedd på det amerikanske turnlandslaget og på Michigan State University.

– Det aller første Larry Nassar sa til meg, var at jeg måtte skifte til en shorts uten truse, fordi det ville gjøre det lettere for ham å arbeide med meg. I løpet av få minutter hadde han fingrene sine inni min vagina, sa McKayla Maroney.

Maroney ble verdensmester i 2011 i Tokyo 15 år gammel.

Simone Biles og Aly Raisman, med gull og sølv i OL i Rio de Janeiro

330 TURNERE: Kvinnene har fortid som turnere og overgrepene skal ha skjedd på det amerikanske turnlandslaget og på Michigan State University.

Foto: Rebecca Blackwell / AP

FBI løy og dekket opp

FBI ble koblet inn i saken allerede i 2015, etter mistanke om at Nassar var i besittelse av overgrepsmateriale. I juli publiserte det amerikanske justisdepartementet en rapport som viser FBI rolle i overgrepene. Den viser at FBI-agentene har gjort en rekke feil, halt ut tiden og dekket til viktig informasjon.

To av agentene involvert i saken har ifølge BBC, løyet om deres involvering under intervjuer i byrået.

FBI-sjef Christopher Wray måtte i går forklare seg i Senatet. Han beklaget oppførselen og innrømmet at det ble «begått store feil» og at agentenes «oppførsel var kritikkverdig».

– Hvor mye er en liten jente verdt?

De fire tidligere olympiske turnere fortalte i går hvor mye de har lidd, og fortsatt lider, av overgrepene.

Simone Biles ba om at FBI-agentene skulle bli tiltalt for å tillate overgrepene til å skje

– Hvor mye er en liten jente verdt?, spurte hun tårevått.

McKayla Maroney

– Det aller første Larry Nasser sa til meg, var at jeg måtte skifte til en shorts uten truse, fordi det ville gjøre det lettere for ham å arbeide med meg. I løpet av få minutter hadde han fingrene sine inni min vagina, sa McKayla Maroney.

Foto: Saul Loeb / AP

Gullmedaljevinner fra OL i London, McKayla Maroney fortalte hvor traumatiserende det var å stille opp for å snakke med FBI

– De valgte å dikte opp og lyve om det jeg sa og heller beskytte denne barneovergriperen, fortalte hun til senatorene.

– Hva er vitsen med å fortelle om overgrep, hvis FBI velger å begrave rapporten i en skuff? spurte Maroney.

SISTE NYTT

Siste nytt