Turister svømmer i olje i Kina

Turister er observert svømmende utenfor kystbyen Dalian i Kina, helt uvitende om at havet de svømmer i inneholder 1500 tonn olje.

Oljeutslipp i Kina

Hundrevis av turister hadde tatt turen til de mest populære strendene Dalian i helga.

Foto: LIU JIN / Afp

Over 1500 tonn olje skal ha lekket ut i havet utenfor den kinesiske kystbyen Dalian etter at et oljedepot begynte å brenne forrige fredag.

Selv om store styrker deltar i opprydningsarbeidet, har oljekatastrofen ført til enorme miljøkonsekvenser og store økonomiske problemer i landsbyen.

Hundrevis av turister

I helga ble flere turister sett svømmende i sjøen, som er sterkt forurensa av oljesøl. Miljøorganisasjonen Greenpeace frykter at oljebadet vil få store konsekvenser for turistenes helse.

– Vi dro ut til to populære strender i området, og så hundrevis av mennesker der, sier Hans Xu i Greenpeace til nyhetsbyrået AFP.

Han har oppholdt seg i byen siden to oljerørledninger eksploderte og begynte å brenne for ti dager siden. Det tok brannmannskapene over 15 timer å få kontroll over brannen.

Oljeutslipp i Kina

To kvinner sitter på stranda i Dalian. Greenpeace advarer nå folk om å oppholde seg på strendene på grunn av de farlige stoffene i oljen.

Foto: LIU JIN / Afp

1500 tonn olje

Om lag 1500 tonn olje har lekket ut i havet og fordelt seg utover et stort område. Ifølge kinesiske myndigheter dekker oljen om lag 435 kvadratkilometer av vannet, mens kinesiske medier rapporterer at et området på 946 kvadratkilometer er tilsølt av olje.

Myndighetene i Kina opplyser at mer enn 1300 spesialister jobber med å rydde opp etter oljekatastrofen. I tillegg er 5300 frivillige kinesere engasjert i opprydningen.

Kreftframkallende stoffer

Xu sier til AFP at Greenpeace har bedt om at det settes opp skilter på strendene som advarer folk mot å bade i vannet. Oljen inneholder stoffer som ikke er lettoppløselig i vann, i tillegg er mange av disse stoffene kreftframkallende.

– Hvis du ser veldig nøye på vannet, kan du se et tynt lag med olje som flyter på toppen. Det er ikke veldig synlig visuelt, men viss du konsentrerer deg, kan du se det, sier han.

Oljen skal også ha forflyttet seg til land.

– Vi graver i sanda og steinene med hendene for å stabilisere lekkasjene. Hendene mine var fulle av oljerester etter gravinga, forteller han til AFP.

– Ekstremt bekymra

Enkelte fiskere og arbeidere har også brukt hendene som opprydningsredskap. De har øst opp olje fra båtene sine, og mange av dem har ikke hatt ordentlig utstyr som kan beskytte dem mot oljen.

– Vi har all grunn til å være ekstremt bekymra for helsa deres, både nå og på lang sikt, sier han.

Oljeutslipp i Kina

Om lag 1500 tonn olje har lekket ut i vannet utenfor kystbyen Dalian i Kina.

Foto: LIU JIN / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt