Hopp til innhold

Turister flykter fra Gambia idet militærtroppene venter ved grensen

Militærstyrker fra Senegal er klare til å rykke over grensen til Gambia dersom ikke president Yayha Jammeh går av innen midnatt.

Gambia

Tusenvis av turister har de siste dagene flyktet fra Gambia, av frykt for hva som vil skje dersom president Yahya Jammeh ikke gir slipp på makten når perioden utløper torsdag.

Foto: Jerome Delay / AP

Turister og gambiere ønsker å forlate det vestafrikanske landet etter at Senegal gjorde det kjent at de sender styrker over grensen dersom ikke krisen i Gambia løses innen midnatt.

Ifølge en talsperson for den senegalesiske hæren står soldater allerede klare ved grensen.

– Vi er klare og avventer fristen ved midnatt. Hvis man ikke finner en politisk løsning, vil vi gå inn, sier Col Abdou Ndiaye, talsperson for den senegalesiske hæren til Reuters.

I desember tapte sittende president Yayha Jammeh presidentvalget til opposisjonens kandidat Adama Barrow, men nekter å gå av 19. januar som forutsatt.

President Yahya Jammeh

Sittende president Yahya Jammeh klamrer seg til makten etter at han tapte presidentvalget i desember. Den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen ECOWAS er i ferd med å sette sammen en styrke som skal rykke inn i Gambia.

Foto: MARCO LONGARI / Afp

Nigeria sender kampfly

Nigeria sender kampfly og soldater til Senegal for å ta del i intervensjonsstyrken, som skal tvinge Jammeh til å gi slipp på makten. Krigsskip fra Nigeria ligger nå langs kysten av Gambia, offisielt for «å trene».

Jammeh kom til makten i et kupp i 1994 og har styrt Gambia siden. Påtroppende president Adama Barrow har de siste dagene søkt tilflukt i Dakar i Senegal, i påvente av torsdagens planlagte presidentinnsettelse.

Barrow kommer til å returnere til Gambia på torsdag for å bli tatt i ed som president, uavhengig av om Jammeh forlater presidentstolen eller ikke. Men dette kommer ikke til å finne sted ved nasjonalstadion som var planlagt.

– Vi tar ikke sjansen på å bringe folk dit. Det er ikke våre hender, det er i Ecowas' hender, sier James Gomez, seniormedlem i opposisjonskoalisjonen, ifølge The Guardian.

Frykter vold

De siste dagene har frykt for eskalerende vold ført til at titusener har rømt, mange av dem barn, fra Gambia.

Det er uklart om militæret i Gambia kommer til å fortsette å støtte den sittende presidenten. Det har vært en økt militær tilstedeværelse i hovedstaden Banjul i dag, soldater har bygget murer av sandsekker og har satt opp sjekkpunkter.

Det har onsdag vært kaotisk på flyplassen i Banjul, full av turister som prøver å komme seg hjem.

– Dette har aldri skjedd før. Regjeringen burde aldri latt det gå så langt. Dette stedet kommer til å bli dødt, og jeg synes synd på alle her. Det kommer til å ta år før turismen kommer tilbake, sier Robert Gwynne til The Guardian. Han har reist til Gambia i elleve år, men måtte avbryte ferien i år etter to dager på grunn av den politiske krisen i landet.

SISTE NYTT

Siste nytt