Tunisisk politiker skutt og drept på vei til jobb

Den kjente advokaten og opposisjonslederen, Chokri Belaid, ble i dag skutt og drept utenfor sitt hjem i Tunis. Nå angriper rasende demonstranter kontorene til regjeringspartiet.

Chokri Belaid

Chokri Belaid var leder for det venstreorienterte Demokratiske Patriot partiet (PPDU) og har lenge kritisert Tunsias ledere for maktmisbruk.

Foto: Hassene Dridi / Ap

– Min bror har blitt drept, nå er jeg bare desperat og deprimert, sier Abdelmajid Belaid til nyhetsbyrået AFP.

Ifølge familien ble opposisjonslederen drept av to skudd mot hodet i det han forlot hjemmet sitt på vei til arbeid i dag tidlig.

Dette har fått rasende tunisiere til å tenne på alle pluggene i et land der spenningen mellom islamister og ikke-religiøse bare øker.

– En ondsinnet handling

Ennahdas kontorer ble i dag angrepet og satt i brann etter at det ble kjent at lederen for det venstreorienterte partiet Demokratiske Patrioter (PPDU) ble skutt og drept.

Belaid var kjent for å være en skarp kritikere til regjeringspartiet Ennahda og beskyldte dem i helgen for å stå bak et angrep på partiets møte.

Flere tusen samlet seg rundt ambulansen til den drepte Chokri Belaid

Flere tusen samlet seg rundt ambulansen til den drepte Chokri Belaid i Tunis.

Foto: FETHI BELAID / Afp

Presidenten i Tunisia, Moncef Marzouk, sier han tar sterk avstand fra drapet på opposisjonslederen.

– En ondsinnet drapshandling på en politisk leder som jeg kjente godt og som var min venn, sa en rystet Marzouk i en tale i Europaparlamentet i Strasbourg onsdag.

Lederen for Ennahda, Rachid al Gannouchi, sier onsdag at gjerningsmennene bak drapet på Belaid «ønsker å lage et blodbad i Tunisia».

Også andre opposisjonspartier har den siste tiden anklaget islamistene for å stå bak gjentatte angrep på deres møter og kontorer.

Forlenger unntakstilstanden

I helgen bestemte myndighetene i landet seg for at de vil forlenge unntakstilstanden med ytterligere en måned.

– President Moncef Marzouki har besluttet, etter å ha konsultert regjeringen og nasjonalforsamlingen, å forlenge unntakstilstanden til 2. mars, heter det i en kunngjøring.

Unntakstilstanden i Tunisa ble innført etter at landets diktator Zine al-Abidine Ben Ali ble tvunget til å gå av under den arabiske våren for to år siden.

Human Rights Watch er bekymret over utviklingen i Tunisia og slår i sin ferske årsrapport fast at landet, i likhet med andre land i regionen som fikk nye ledere etter den arabiske våren, har en lang vei å gå for å bygge «reelle» demokratier.

Protest

Mer enn tusen mennesker samlet seg utenfor innenriksdepartementet i hovedstaden Tunis for å protestere mot drapet. De ropte slagord med protester mot attentatet på Belaid og krav om at regjeringen må gå av.

I byen Sidi Bouzid, der opprøret i Tunisia startet for over to år siden, er det et voldsomt raseri, forteller en av innbyggerne, Mehdi Horchani.

– Folk brenner dekk og kaster steiner mot politiet, sier han, og anslår at over 4.000 mennesker protesterer.

Tunisierne gikk for to år siden til en revolusjon som førte til diktatoren Zine al-Abidine Ben Alis fall. Denne revolusjonen var en del av omveltningene i flere land i regionen som går under navnet den arabiske våren.

Drapsmannen var tidlig onsdag ettermiddag ikke tatt. Øyenvitner har ifølge statsminister Jebali fortalt at mannen var kledd i burnus, en type vid, fotsid kappe som brukes av svært mange menn i Nord-Afrika.

SISTE NYTT

Siste nytt