NRK Meny
Normal

Ben Alis sikkerhetssjef i Tunisia frikjent

En domstol har frikjent den tidligere sikkerhetssjefen i Tunisia, som var anklaget for å ha hjulpet den forhatte presidenten Zine El Abidine Ben Ali. Familiemedlemmene til Ben Ali må derimot i kasjotten.

Ali Seriati i retten i Tunis

Den tidligere sikkerhetssjefen gikk fri, men 23 familiemedlemmer av den fordrevne presidenten, må i kasjotten.

Foto: ZOUBEIR SOUISSI / Reuters

Den tidligere tunisiske sikkerhetsjefen Ali Seriati var beskyldt for å ha forfalsket pass for den tidligere presidentfamilien, men en domstol frikjente ham for anklagene fredag.

23 medlemmer av Ben Alis familie ble derimot dømt til fengsel på mellom fire måneder og seks år, ifølge AFP.

De stod tiltalt for å ha forsøkt å flykte, og for å ha oppbevart ulovlig, utenlandsk valuta.

Startet med en fruktselger

Det var 14. januar i år at president Zine Al-Abidine Ben Ali ble presset til å forlate landet, etter et massivt folkelig opprør.

Det startet med at den arbeidsledige fruktselgeren Mohamed Bouazizi satte fyr på seg selv 17. desember i fjor fordi han kjente seg trakkassert av styresmaktene.

Tunisias tidligere president Zine al-Abidine Ben Ali ble stilt for retten in absentia i hjemlandet 20. juni etter at han ble presset fra makta i januar i år.

Dømt mange ganger

Anklagene mot Ben Ali dreide seg blant annet om korrupsjon og oppbevaring av narkotika.

Ben Ali oppholder seg i Saudi-Arabia og ble dømt i sitt fravær.

Ekspresidenten har tidligere fått flere dommer mot seg. I juni fikk han og kona Leila Trabelsi begge dommer på 35 års fengsel for underslag av offentlige midler.

Han er også dømt til 15 års fengsel for ulovlig besittelse av våpen og narkotika og for å ha plyndret Tunisia for kulturhistoriske rikdommer.

(Saken fortsetter under bildet)

Ben Ali og Leila Trabelsi

Eks-president Ben Ali og den forhatte kona hans Leila Trabelsi ble kastet ut av Tunisia.

Foto: Hassene Dridi / Ap

Maktvakum

Et halvt år etter at president Ben Ali og den forhatte kona hans Leila Trabelsi måtte forlate Tunisia, er situasjonen i landet fremdeles preget av et maktvakum.

Det var 14. januar i år at president Zine Al-Abidine Ben Ali ble presset til å forlate landet, etter et massivt folkeopprør. Da hadde han hatt makten i 23 år i det nordafrikanske landet.

Det er valg i Tunisia i oktober, men situasjonen i landet er ustabil. Det er ofte demonstrasjoner mot manglende framgang og væpnede sammenstøt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt