Hopp til innhold

Tunisia-opptøyene kan bli spire til endringer

– Det som skjer nå sender sjokkbølger rundt i hele den arabiske verden, sier NRKs utenriksjournalist Sigurd Falkenberg Mikkelsen om Tunisia-opptøyene.

Egyptere roper slagord utenfor Tunisias ambassade i Kairo

Egyptere demonstrerte utenfor Tunisias ambassade i Kairo lørdag, et bevis på sterkt folkelig engasjement i regionen. T-skjorten til kvinnen til venstre hyller mannen som satte fyr på seg selv i Tunisia.

Foto: MOHAMMED ABED / Afp

Tunisiernes raseri mot sine egne myndigheter, som førte til at presidenten forlot landet, har truffet en nerve i den arabiske verden.

Folk er oppildnet av den første revolusjonen i sitt slag i regionen.

Folk demonstrerer mot myndighetene i Amman i Jordan

Flere jordanere har tatt til gatene, oppildnet av revolusjonen i Tunisia.

Foto: MUHAMMAD HAMED / Reuters

På kort tid er det avholdt støttedemonstrasjoner flere steder. Et annet utslag er at personer i Algerie, Egypt og Mauritania har tent på seg selv, inspirert av hendelsen som utløste Tunisia-opprøret.

Demonstrerer i Jordan

Jordan er ett av landene hvor folk har tatt til gatene:

– Jordan går utvilsomt gjennom en svært farlig periode, økonomisk, politisk og sosialt, sier juristen Saleh Armouti til nyhetsbyrået Reuters.

Folk føler seg fremmedgjorte i eget land, ifølge juristen. Blant årsakene nevner han lammende hastelover og salg av statlige eierandeler.

– Skatter og avgifter begynner å bli utålelige, og friheten er undertrykt, mener Armouti.

– Aldri sett før

Ifølge FNs utviklingsprogram UNDP er arbeidsløsheten blant unge arabere på hele 50 prosent. Matvareprisene øker, og i takt med dem fattigdommen.

Restauranteier Abdouh Abdel Moneim, som tente på seg selv i Kairo

Restauranteier Abdouh Abdel Moneim, som tente på seg selv i Kairo mandag.

Foto: STR / Reuters

– Det som skjer nå sender sjokkbølger rundt i hele den arabiske verden, sier NRKs utenriksjournalist Sigurd Falkenberg Mikkelsen.

– Vi har aldri tidligere sett at en arabisk leder fra et autokratisk regime har blitt drevet ut landet på denne måten, fastslår han.

Derfor tenker myndighetene i land som Egypt, Syria, Jordan, Libya og også mindre land som Jemen seg godt om nå, ifølge Mikkelsen.

(Saken fortsetter under videoen)

Video Falkenberg Mikkelsen om Tunisia

KLIKK FOR Å SE VIDEO: NRKs utenriksjournalist Sigurd Falkenberg Mikkelsen om Tunisia og sjansen for at uroen kan spre seg til andre land i den arabiske verden.

Ungt, men lite fritt

To fellestrekk for alle de aktuelle landene er unge og urolige befolkninger og økonomiske problemer.

Tunisisk barn tilbyr en soldat blomster

En tunisisk gutt gir en soldat blomster i Tunis. Et kjennetegn ved flere land i regionen er unge befolkninger.

Foto: FETHI BELAID / Afp

– I tillegg har det vært lange perioder med liten eller ingen politisk frihet, noe som gjør at det har bygget seg opp et raseri og en misnøye med måten landene styres på, forklarer Mikkelsen.

Tunisia står i en noe mer sekulær tradisjon enn andre land i regionen.

Journalisten tror ikke på noen umiddelbare regimeskifter i regionen, og mener endringene vil ta tid. Han sammenligner Tunisia-uroen med opprørene i Polen som begynte tidlig på 1980-tallet. Disse ble spiren til den demokratiske revolusjonen i Øst-Europa.

– Tunisia viser at modellen veldig mange regimer har lent seg på, med et sterkt sikkerhetsapparat og et autoritært presidentstyre, ikke er bombesikker, sier Mikkelsen.

Vestlig skepsis

De tunisiske opposisjonspolitikerne Ahmed Brahim (t.v.) og Mustapha Ben Jaafar

Opposisjonspolitikerne Ahmed Brahim (t.v.) og Mustapha Ben Jaafar kan bli sentrale i Tunisia i den kommende tiden, men foreløpig vet ingen hvilken vei landet går.

Foto: FETHI BELAID / Afp

Vesten har støttet regimene i regionen. Mikkelsen mener opptøyene er et faresignal for Vesten og måten vi forholder oss til landene i området på.

– Det er ingen andre steder i verden, kanskje bortsett fra Kina, hvor Vesten har vært så villig til å se bort fra menneskerettighetsbrudd som i disse landene, fastslår han.

En frykt sett fra et vestlig ståsted, er at islamistiske partier vil ta over hvis de autokratiske lederne gir seg. Det er fortsatt uklart hvem som kommer til å ta over makten i Tunisia.

– Det virkelig oppsiktsvekkende med opptøyene i Tunisia er at de ikke har vært ledet av noe politisk parti, heller ikke av islamistene. Det henger sammen med at islamistene står noe svakere i Tunisia enn andre steder, mens de i land som Egypt er det eneste organiserte opposisjonsfaktoren, forklarer Mikkelsen.

– Det viser også kanskje at skremmebildet som har vært tegnet opp, med at det enten er et autoritært regime eller et islamistregime, ikke stemmer helt, sier han.

USAs utenriksminiser Hillaty Clinton og Egypts president Hosni Mubarak

Forholdet mellom USA, her ved utenriksminister Hillary Clinton, og Egypt under president Hosni Mubarak er et eksempel på at vesten støtter mange av regimene i den arabiske verden.

Foto: Amr Nabil / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt