Opposisjonsleder Moncef Marzouki valgt til president i Tunisia

Tunisia har valgt opposisjonslederen Moncef Marzouki til ny president. Han er den første presidenten etter revolusjonen i landet.

Moncef Marzouki

Moncef Marzouki har i hele sin politiske karriere vært i opposjon til Zine El Abidine Ben Ali.

Foto: ZOUBEIR SOUISSI / Reuters

Tåregass mot demonstranter i Tunis

Demonstrasjoner i Tunisia tidligere i år.

Foto: ZOUBEIR SOUISSI / Reuters
Ben Ali blir stilt for retten i Tunisia

Tidligere president Zine El Abidine Ben Ali.

Foto: ZOUBEIR SOUISSI / Reuters

Moncef ble valgt med 153 av 217 stemmer i nasjonalforsamlingen mandag, halvannen måned etter at det nordafrikanske landet holdt sine første valg etter revolusjonen tidligere i år .

LES OGSÅ: Den arabiske vårens første test

Tvunget i eksil

Den nyvalgte presidenten levde gjennom det meste av sin politiske karriere i opposisjon til landets sterke mann, Zine El Abidine Ben Ali. Han ble tvunget til å leve i eksil i Frankrike i et tiår.

Den 66 år gamle Marzouki vendte hjem etter at Ben Ali ble fjernet fra makten i januar gjennom et folkelig opprør.

Hans tilhengere mener hans politiske rulleblad er plettfritt, mens motstanderne mener han er for nært knyttet til det islamistiske Ennahda-partiet, som er det største i parlamentet.

Opptatt av menneskerettigheter

Marzouki ble født i byen Grombalia, sørvest for Tunis den 7. juli 1945. Han studerte medisin ved Universitetet i Strasbourg i Frankrike.

Han ble tidlig interessert i menneskerettigheter, og reiste til India og til Sør-Afrika etter at landet hadde kvittet seg med apartheidstyret.

Han ble arrestert og tvunget i eksil i 1994, etter å ha ledet Den tunisiske ligaen for menneskerettigheter gjennom en årrekke.

Til tross for sin orientering mot venstresiden i politikken, har han knyttet bånd til islamistene i de senere årene, spesielt i spørsmål om den arabisk-muslimske identiteten, som også ble et nøkkeltema i hans valgkamp.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt