Hopp til innhold

Tung stemning på flyplassen i Singapore

– Det er en meget trykket stemning på flyplassen i Singapore. Alle er påvirket av situasjonen med det savnede flyet, forteller den danske journalisten Henrik Kellberg til Danmarks Radio.

En slektning spør en flyplassansatt om siste nytt om AirAsia flight QZ8501

En slektning spør en flyplassansatt ved Changi lufthavn i Singapore om siste nytt om det forsvunne flyet til AirAsia.

Foto: EDGAR SU / Reuters

Det savnede flyet QZ8501 fra AirAsia Indonesia tok av fra Juanda internasjonale lufthavn i Surabaya i Indonesia og skulle ha landet på Changi lufthavn i Singapore.

Flyet befant seg et sted over Javahavet da de indonesiske flygelederne mistet kontakten med flyet og mannskapet. Pilotene hadde nettopp spurt om tillatelse til å endre rute og stige opp fra 32.000 fot til 38.000 fot på grunn av dårlige værforhold. Ingen nødmeldinger er registrert.

Flyet hadde 161 personer om bord, og på flyplassene i Surabaya og Singapore samlet pårørende seg utover dagen. De holdes adskilt fra de vanlige tilgjengelige passasjerområdene.

– Det har vært en lang ventetid. I over 12 timer har man sittet og ventet på siste nytt, forteller Henrik Kellberg til DR som han tidligere arbeidet for.

– Man kan se på alle som jobber på flyplassen at de er enormt påvirket av situasjonen, legger han til.

Flyeselskap med godt rykte

Kellberg bor og arbeider som frilansjournalist i Singapore og kjenner godt til AirAsia.

AirAsia er ett av verdens største lavprisflyselskaper, og det femte største flyselskapet i Asia, både når man teller fly og antall passasjerer. I fjor fraktet selskapet 42,6 millioner passasjerer til 83 destinasjoner i 17 land.

Konsernet består av moderselskapet Air Asia, som har base i Malaysia, og datterselskapene AirAsia Berhad (Malaysia), AirAsia Indonesia, Thai AirAsia og AirAsia India. Ingen av selskapets fly har noensinne vært innblandet i en ulykke.

AirAsia ble i 2014 kåret til verdens beste lavprisselskap av britiske Skytrax.

– Det er et meget bra lavprisselskap, som jeg ofte selv flyr med. Så det er litt overraskende at det er dem som er rammet, sier Kellberg til DR.

Letingen etter det savnede flyet er innstilt på grunn av nattemørket, men blir gjenopptatt så snart det blir lyst. Da blir til sammen 18 skip, 7 fly og 3 helikoptre satt inn i letingen.

Det er indonesiske luftfartsmyndigheter som styrer leteaksjonen, men både Singapore og Malaysia bistår med militære fly og båter. Også Australia og USA har lovet å bidra hvis det trengs.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

AirAsia-sjef Tony Fernandes

AirAsias toppsjef Tony Fernandes møtte indonesisk og internasjonal presse på flyplassen i Surabaya. T.h. en av flyeselskapets direktører, Sunu Widyatmoko.

Foto: BEAWIHARTA / Reuters

– Ikke til å tro

AirAsias toppsjef Tony Fernandes kom i kveld norsk tid til flyplassen i Surabaya, for å trøste pårørende og å møte pressen.

– Vi er overveldet av sjokk over det som har hendt. Det er ikke til å tro, sa Fernandes til internasjonal presse.

Fernandes, som har bakgrunn fra Warner Music og Premier League, har bygget opp AirAsia fra en flåte på to fly til et stort og vellykket konsern. Han er svært preget av det som har skjedd.

– Vår fremste og viktigste oppgave er å ivareta de pårørende – mannskapets familier og passasjerenes familier. Indonesiske myndigheter tar seg av letingen etter flyet og de gjør sitt beste. Vi håper at flyet raskt blir funnet og at vi får et svar på hva som har skjedd og hvorfor, sa Fernandes.

Flighten QZ8501 hadde 155 passasjerer og et mannskap på 7. De aller fleste kom fra Indonesia. Resten var fra Sør-Korea (3), Singapore (1), Malaysia (1) og Storbritannia (1). Den ene av pilotene var fra Frankrike.

Passasjer til slektning: «Goodbye for ever»

En av passasjerene om bord i det savnede AirAsia-flyet, ringte en slektning like før han gikk om bord og sa spøkefullt: «Sees på nyåret og hadet bra for alltid», skriver CNN.

– Jeg skulle egentlig dratt med dem, men jeg avlyste turen for to uker siden fordi det dukket opp noe, sier slektningen ifølge Channel NewsAsia.

William Kai er en av de som venter på ny info om passasjerflyet. Han har familie om bord.

– Vi håper fortsatt at de blir funnet i live. Vi kan ikke miste håpet, sier han, ifølge CNN.

Pressefolk venter på Changi lufthavn i Singapore

Nasjonale og internasjonale journalister venter utenfor pårørendesonen på Changi lufthavn i Singapore.

Foto: EDGAR SU / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt