80.000 evakuert i Chile etter tsunami-varsel

Mer enn 80.000 er evakuert i Chile etter at det i natt ble sendt ut tsunamivarsel. Foreløpig har fem mennesker mistet livet og flere er alvorlig skadet.

Ifølge ordføreren i den nordchilenske byen Tarapaca er mer enn 80.000 mennesker blitt evakuert som følge av de kraftige jordskjelvet like utenfor kysten av landet.

Nå definerer myndighetene de nordlige delene av Chile som katastrofeområde og har innført unntakstilstand.

Store deler av området er nå uten strøm og evakueringen førte til kaos og lange køer på de store motorveiene ut av byene.

Ifølge chilenske myndigheter har foreløpig fem mennesker mistet livet og tre er alvorlig skadet. I tillegg er det rapportert om mange mindre alvorlig skadde.

– De omkomne er fire menn og en kvinne i byene Iquique og Alto Hospicio. Noen døde som følge av hjertestans og mens andre ble truffet av skrot fra jordskjelvet, sier innenriksminister Rodrigo Penalillo.

Se kart nederst i saken.

Jordskred

I flere byer i det nordlige delene av Chile meldes det om kaotiske forhold på veiene og mange mennesker har nå samlet seg i midlertidige evakueringssentre etter at de har måttet flykte fra hjemmene sine i frykt for hva som kan komme til å skje.

Jordskjelvet har også utløst en rekke jordskred som sperrer veier i området.

I Iquique benyttet 300 innsatte ved et kvinnefengsel anledningen til å rømme. Nå er militærstyrker satt inn for å få kontroll over den kaotiske situasjonen.

Tsunamivarsel ble første sendt ut for hele stillehavskysten av Latin-Amerika, og Tsunamisenteret på Hawaii sier det er registrert en bølge i havet på rundt 2 meter. Chiles marine sier det er registrert store bølger i enkelte kystområder 45 minutter etter at skjelvet skjedde.

Dette generelle tsunamivarslet ble senere trukket tilbake og kun gjelde for Chile og Peru, to timer senere ble også dette trukket tilbake.

Skjelvet, som inntraff tirsdag kveld lokal tid, hadde sitt episenter i havet 99 kilometer nordvest for kystbyen Iquique, ifølge det amerikanske jordskjelvsenteret U.S. Geological Survey.

Skjelvet var svært grunt, bare ti kilometer under havbunnen, og slike skjelv vil ofte føre til tsunamier som kan treffe nærmeste kyst innen få minutter og fjernere kyster flere timer senere.

Det er foreløpig meldt om fem personer som har mistet livet, to av dem som følge av hjertestans, mens tre er alvorlig skadet etter skjelvet.

Chilensk TV viser også bilder av folk som fyller gatene og evakueres. Den chilenske avisa El Mercurio melder om trafikkork mens folk prøver å komme seg bort fra kysten.

I byen Arica, 139 kilometer fra episenteret, ble flere leirhytter ødelagt og 90 prosent av befolkningen er uten strøm.

Tsunami-varsel i Chile

Mange mennesker samlet seg rundt et av sykehusene i byen Antofagasta nord i Chile etter at de måtte rømme fra husene sine.

Foto: FRANCESCO DEGASPERI / Afp

Jordskjelvutsatt

Chile er et av verdens mest jordskjelvutsatte land, og det har lenge vært ventet et kraftig skjelv i den nordlige delen av landet.

I februar 2010 ble de midtre delene av Chile rammet av et skjelv med en styrke på 8,8. Skjelvet utløste en tsunami som raserte flere titalls byer, og mer enn 500 mennesker mistet livet.

I 1960 ble det sørlige Chile rammet av det kraftigste jordskjelvet som noensinne er registrert, med en styrke på 9.

Laster kart, vennligst vent...

Like utenfor kysten av Chile ble det i natt registrert et jordskjelv på 8,2.

SISTE NYTT

Siste nytt

Vellykket SpaceX-oppskyting

Lørdag gjennomførte Elon Musks sin drøm om å sende mennesker i verdensrommet. Nå flyr SpaceX-raketten mot historie.

Foreløpig obduksjonsrapport: Ingen fysiske tegn på kvelning

En foreløpig obduksjonsrapport sier at George Floyd ikke døde av kvelning. Familien krever en ny undersøkelse etter antydninger om at han kan ha vært ruspåvirket.