Hopp til innhold

Katastrofen som rammet Japan – da og nå

Se hvordan Japan er i ferd med å reise seg igjen – 11 måneder etter jordskjelvet og tsunamien som tok livet av nesten 16.000 mennesker.

  • 15.846 – er antall døde.
  • 3320 – er fortsatt savnet.
  • 2 – er antall savnede mennesker som er funnet døde i år.
  • 240 – er antall foreldreløse barn i de tre verst rammede områdene, Miyagi, Iwate, og Fukushima.
  • 16 – er antall millioner tonn ruineavfall som befinner seg i Miyagi.
  • 2, 4 – millioner færre turister i Japan i 2011, enn året før.

11 måneder etter

Monsterbølger skylte svære skip inn på land, biler fløt rundt som små leker, dødstallene økte hvert minutt – bildene av de massive ødeleggelsene gikk verden rundt 11. mars 2011.

11 måneder etter jordskjelvet og tsunamien som rystet landet, strever Japan med å bygge opp igjen det som brått ble knust.

Gjenoppbyggingskomiteen har effektivisert prosessen ved sette opp spesielle gjenoppbyggingssoner, og gir subsidier til de katastroferammede områdene. Det er anslått at det vil ta ti år å gjenreise byene, men langt lengre tid vil det ta å komme over sorgen over tapte menneskeliv.

Selv om mye av det som lå i ruiner er fjernet, bygget opp igjen, og mye av avfallet er kostet vekk, er Japan fortsatt preget av katastrofen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Japan

Bildene viser Yuko Sugimoto pakket inn i et teppe mens hun står foran store ødeleggelser og leter etter sin sønn i Ishinomaki i Miyagi, 13. mars 2011. Bildet under viser Sugimoto og hennes fem år gamle sønn Raito, på samme sted 27. januar.

Foto: YOMIURI SHIMBUN / Afp

Lekket radioaktiv stråling

Atomkraftverket Fukushima Daiichi ble rammet av både skjelvet og bølgen, og førte til en av verdens største kjernefysiske kriser siden Tsjernobyl. Noen av reaktorene ble overopphetet og etter hvert skjedde en full nedsmelting.

Hydrogeneksplosjoner ødela bygningene, og en stor mengde radioaktivt materiale slapp ut i omgivelsene.

Japanske myndigheter bestemte seg 12. mars for å evakuere alle i en omkrets på 20 kilometer rundt kraftverket.

160.000 hjemløse

Så kort tilbake som desember, annonserte statsminister Yoshihiko Noda at Japan hadde fått tilbake kontrollen over reaktorene ved Fukushima-anlegget.

Regjeringen vil nå fokusere på å fjerne drivstoff som er lagret på stedet, åpne opp de ødelagte reaktorene, og til slutt demontere anlegget. Prosessen er ventet å ta minst 40 år, opplyste Noda, ifølge The New York Times.

For mange er krisen langt fra over. Mer en 160.000 mennesker er hjemløse, og selv om det har blitt ryddet opp i flere landsbyer, nekter mange å flytte tilbake.

Ofunato

Tsunamirammede Ofunato, 14. mars 2011.

Foto: TORU YAMANAKA / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt