NRK Meny
Normal

Tsjubais avviser Kreml-antydning om provokasjon

Moskva (NRK): Russiske myndigheter antyder at drapet på Putin-kritikeren Boris Nemtsov er en provokasjon utført av liberale for å ramme Kreml. Det får drapsofferets mangeårige venn og kampfelle Anatolij Tsjubais til å se rødt.

Flere tusen hedret Boris Nemtsov i Moskva.

Flere tusen mennesker møtte i dag fram på stedet der Boris Nemtsov ble drept sent i går kveld.

Foto: SERGEI KARPUKHIN / Reuters

Flere tusen mennesker møtte i dag opp på drapsstedet i sentrum av Moskva, blant dem Anatolij Tsjubais. Sammen med Boris Nemtsov hadde han den utakknemlige oppgaven å prøve å omforme de sovjetiske planøkonomien i det nye Russland på 1990-tallet, no som gjorde dem begge upopulære i store deler av befolkningen.

Tsjubais reagerer sterkt på antydningene, blant annet fra president Vladimir Putins kontor, at det kan være liberale krefter i Russland som selv har organisert drapet for å destabilisere situasjonen i Russland.

– Ukorrupt og ærlig

Anatolij Tsjubais

Vennen og kampfellen Anatolij Tsjubais var en av mange som møtte fram på drapsstedet i Moskva i dag.

Foto: NRK

– Boris var ukorrupt og ærlig Nå må vi alle stoppe opp, fra venstre til høyre i politikken, for å tenke hvor Russland går videre, sa en dypt beveget Anatolij Tsjubais da han besøkte Mosvoretskijbroen i formiddag. Det skjedde bare 12 timer etter at vennen Boris Nemtsov ble skutt av ukjente menn akkurat her.

– Dette er et tungt øyeblikk for meg, sa Tsjubais, før han forlot stedet der vennen Boris Nemtsov ble skutt og drept 12 timer tidligere.

De ansvarlige for etterforskningen av drapet, som rapporterer direkte til president Vladimir Putin, sa tidligere i dag at de følger flere spor, inkludert en teori om at opposisjonen selv sto bak for å støtte demonstrasjonen mot den økonomiske politikken og krigen i Ukraina, som etter planen skulle holdes i morgen.

LES OGSÅ: Putin-kritikar skoten og drepen i Moskva

LES OGSÅ: – Nemtsov drepen på grunn av Ukraina-bevis

«Vi er alle Nemtsov»

Det ble lagt ned store mengder blomster på drapsstedet i løpet av dagen. Blomsterhavet var i ettermiddag tre meter langt og to meter bredt i en høyde på rundt en meter. På et hvitt papirark står det skrevet «Vi er alle Nemtsov».

Opposisjonspolitikeren Mark Galperin var en av de mange som la ned blomster på drapsstedet i dag.

– Folke er redde for å støtte bevegelsen vår. Opposisjonelle mottar trusler hver eneste dag, og Boris var ikke noe unntak. Men de greier ikke å stoppe oss, sa han til nyhetsbyrået Reuters tidligere i dag.

LES OGSÅ: Minnes drept Putin-kritiker - tror drapet var nøye planlagt

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt