Nå tar regimet sikte på å få til en avtale med mannen som tidligere ble omtalt som terrorist.
Presidenten i den tsjetsjenske nasjonalforsamlingen, Dukhvakha Abdurakhmanov, har representert republikkens nåværende regjering, mens Akhmed Zakajev har representert eksilregjeringen der han selv er statsminister.
Håp om avtale
På en pressekonferanse i Oslo fredag uttrykte de to godt håp om å komme fram til en avtale som skal bringe fred og stabilitet til den krigsherjede russiske republikken.
- Vi har kommet fram til løsninger på viktige spørsmål, konstaterte Abdurakhmanov, som ikke ville ut med noe konkret om hva han snakket med Zakajev om.
Zakajev er tidligere blitt beskrevet som terrorist av den nåværende tsjetsjenske regjeringen, der Ramzan Kadyrov er president. Den karakteristikken ser ikke lenger ut til å gjelde.
- Situasjonen har forandret seg på de siste fem-ti årene, konstaterer Abdurakhmanov.
Uklare om Zakajev-retur
På spørsmål om det vil være mulig for Akhmed Zakajev å returnere til Tsjetsjenia om partene skulle komme fram til en avtale, er Abdurakhmanov mer reservert.
- De siste årene har Zakajev fysisk befunnet seg i London. Hjertet hans har derimot vært i Tsjetsjenia. Det er alt jeg vil si om den saken, sier lederen av nasjonalforsamlingen.
Zakajev ville ikke overdrive sin egen rolle i en eventuell avtale.
- Personer er ikke viktig i disse samtalene. Det som teller er å bringe fred og stabilitet til det tsjetsjenske folk, understreker Zakajev.
- Problemene må løses i disse samtalene. De siste 15 årene har vi forsøkt å løse problemene med vold og krig. Det har bare gjort konflikten større, legger han til.
Lett og positiv tone
Regjeringen Zakajev representerer ble valgt i 1997, og regnes av mange som den siste som kom til makten gjennom noenlunde frie og rettferdige valg.
- Partene har møttes i Oslo ved en rekke anledninger, forteller leder i Tsjetsjensk fredsforum, Ivar Amundsen, som har vært tilrettelegger for samtalene.
- Dialogen har vært lett, konstruktiv og ikke minst positiv. Det er viktig at også russerne ser at fred og stabilitet i Tsjetsjenia er i deres interesse, sier Amundsen.
Han mener at en eventuell avtale bør føre til demokratiske prosesser i Tsjetsjenia.
- Men dette er noe som må få sin løsning i forhandlingene, påpeker han.
Samtalene vil fortsette i London de neste ti dagene.
Kriminelt regime
Amundsen hevder at det fremdeles er omfattende støtte til Zakajev i Tsjetsjenia.
- Han er utdannet, urban og står for en sekulær linje. Dette gjør ham til en magnet for støtte, mener Amundsen.
Den oppfatningen deler ikke Aage Borchgrevink i Den norske helsingforskomiteen.
- Det er vanskelig å vite hva folket i Tsjetsjenia mener, men i mine øyne er ikke Zakajev noen viktig person i Tsjetsjenia i dag, sier Borchgrevink til NTB.
- Om han inngår en avtale med regimet, tror jeg folk vil oppfatte det som et forsøk på å redde seg selv, legger Tsjetsjenia-eksperten til.
Han finner det i det hele tatt merkelig at Zakajev har gått i forhandlinger med Kadyrov-regjeringen.
- Det er dokumentert at dette regimet står bak en rekke overgrep mot befolkningen. Enkelte av dem har president Kadyrov personlig stått bak. Han leder et kriminelt regime, sier Borchgrevink.
Han minner om at verken regjeringen eller nasjonalforsamlingen i Tsjetsjenia er demokratisk valgt.