Hopp til innhold

Tsjernobyl – Ukrainas «heteste» turistmål

TSJERNOBYL (NRK): Krigen i Øst-Ukraina har gjort at turister har unngått landet de to siste årene. De turistene som likevel kommer, velger seg et annet katastrofeområde som mål.

To australske turister

To australske turister leker seg i radiobilene i fornøyelsesparken i Pripyat, et av de mest populære – og fotograferte – stedene i Tsjernobyl-området.

Foto: Kristian Elster / NRK

Skilt ved Tsjernobyl

Alle som skal inn i vernesonen rundt Tsjernobyl må søke på forhånd. Skiltet ved inngangen til vernesonen gir klar beskjed.

Foto: Kristian Elster / NRK

Over 10.000 turister besøker hvert år vernesonen som er satt opp rundt Tsjernobyl etter katastrofen ved atomkraftverket i 1986.

Se kart nederst i saken.

Flest turister kom i 2013, året før Russland annekterte Krim og borgerkrigen i Øst-Ukraina startet.

Da ble det registrert over 20.000 besøkende i vernesonen. Mange av dem var arbeidere og forskere som reiste til den ødelagte atomreaktoren, men mellom 12.000 og 13.000 var turister.

Mest populært er den fraflyttede byen Pripyat, noen få kilometer fra selve atomkraftvert.

Der bodde det før 1986 50.000 mennesker. I dag er byen helt folketom og de sovjetiske boligblokkene, skolene, svømmebassengene og andre bygningene står igjen som en postapokalyptisk verden.

Egentlig er det ikke lov å gå inn i bygningene i Pripyat på grunn av faren for at de skal falle sammen, men guidene tar lett på forbudet.

– Vi vet hvorfor folk kommer hit, sier en av guidene til NRK og ber om ikke å bli navngitt.

Skole nummer en i Pripyat

Etter at deler av skole nummer en kollapset i 2012 er det blitt forbudt å gå inn i bygningene i Pripyat.

Foto: Kristian Elster / NRK

Flest unge turister

Pariserhjulet i Pripyat

Pariserhjulet i fornøyelsesparken i Pripyat er blant turistenes yndlingsmotiver,

Foto: Kristian / NRK

En av dem som jobber som guide er 42 år gamle Maxim Krygin. Han har jobbet inne i vernesonen rundt Tsjernobyl siden 1996.

De første årene arbeidet han som språkforsker med å ta vare på dialektene til menneskene som hadde flyttet fra landsbyene etter atomulykkene.

Siden 2003 har Maxim arbeidet som guide, og frem til 2014 var det hvert år en økning i antall turister.

– De kommer fra hele verden, men mest fra Europa. De fleste turistene er unge mennesker, som ikke var født den gangen ulykken skjedde, sier han.

Maxim jobber som guide for turister som vil besøke Tsjernobyl.

Maxim Krygin jobber som guide for turister som vil besøke Tsjernobyl. Her står han utenfor svømmebassenget i byen. Bassenget var i bruk også etter ulykken – frem til 1997 – og Maxim har selv badet der da han på 1990-tallet arbeidet som språkforsker.

Foto: Kristian Elster / NRK

Lavere radioaktivitet enn i fly

Selve turen til Tsjernobyl er ikke vanskelig for turistene. Besøkende fra vestlige land trenger i hovedsak ikke visum til Ukraina.

Måling av radioaktivitet

På vei ut fra vernesonen blir alle turistene testet for radioaktivitet på armer og ben. Måleren ser ut til å være av et gammelt sovjetisk design.

Foto: Kristian Elster / NRK

Vernesonen rundt kraftverket ligger drøyt ti mil nord for hovedstaden Kiev, cirka to timers kjøring.

Mange besøkende bekymrer seg for at de skal bli utsatt for radioaktiv stråling, det er jo nettopp strålingen som gjør at området er avfolket.

– Strålingen er ingen fare for turister. Det de blir utsatt for i løpet av et to dagers besøk inne i sonen, er mindre enn de får i løpet av en flytur mellom Europa og USA, sier Misha Teslenko, en av guidene som viser turistene rundt.

Besøkende kan også leie geigertellere. De viser at mange steder innenfor vernesonen er ikke strålingen høyere enn i verden ellers, men noen steder «skriker» geigertelleren høyt og advarer om høy konsentrasjon av radioaktivitet.

For mange av turistene er nettopp det «skriket» noe av det som gjør reisen til den avfolkede verdenen i Ukraina så spennende.

Tsjernobyl_verneområder

SISTE NYTT

Siste nytt