Tsjekkia kaller Vest-Jerusalem Israels hovedstad

Mens mange land i verden fordømmer USA, gjør Tsjekkia det stikk motsatte. Landets ledere anerkjenner Vest-Jerusalem som Israels hovedstad.

Tsjekkias statsminister og president

Tsjekkias statsminister Andrej Babis og president Milos Zeman anerkjenner Vest-Jerusalem som Israels hovedstad. Bildet er fra onsdag 6. desember da Babis innsatt som statsminister i Tsjekkia.

Foto: Petr David Josek / AP

Det har vakt raseri blant palestinerne og vrede i mange arabiske land, at Donald Trump i går anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad.

Selv europeiske ledere kritiserer USA for avgjørelsen og frykter at dette vil hindre en videre fredsprosess mellom israelere og palestinere.

Vest-Jerusalem

Det vekker oppsikt at Tsjekkia nå følger USA langt på vei og bryter med andre EU-lands politikk på området.

Donald Trump om Jerusalem

Det var onsdag kveld norsk tid at president Donald Trump i en tv-tale anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad.

Foto: Jonathan Ernst / Reuters

Men Tsjekkia følger ikke USA fullt ut, for myndighetene presiserer at landet anerkjenner Vest-Jerusalem som Israels hovedstad.

Det er den delen av Jerusalem som Israel kontrollerte før seksdagerskrigen i 1967 da Israel tok kontroll over Øst-Jerusalem.

– Tsjekkia ser på Jerusalem som hovedstad for begge parter, for staten Israel og for den fremtidige palestinske staten.

Det sa Tsjekkias utenriksminister i en pressemelding sendt ut via myndighetenes nettside og til en rekke medier.

Nær alliert av Israel

Tsjekkia er en av Israels nærmeste allierte i Europa. Tsjekkia var et av de første landene som anerkjente staten Israel. Det daværende Tsjekkoslovakia var et av 33 land som tidlig stemte for FNs plan om å opprette den jødiske staten i 1947.

Flytter ikke ambassaden nå

Donald Trump sa i tv-talen i går at USA skal flytte ambassaden sin fra Tel Aviv til Jerusalem så snart det er praktisk mulig.

Tsjekkia følger ikke amerikanernes linje. Regjeringen understreker at de vil ha dialog med andre land i EU før Tsjekkia vil kunngjøre flytting til Vest-Jerusalem.

Ingen andre land i EU har fram til nå fulgt Tsjekkia eller USAs eksempel om å anerkjenne hele eller deler av Jerusalem som Israels hovedstad.

SISTE NYTT

Siste nytt