NRK Meny
Normal

Tsjad-barna ikke foreldreløse

Nesten ingen av de 103 barna som den franske hjelpeorganisasjonen Zoes Ark  prøvde å fly ut av Tsjad, er foreldreløse, slik organisasjonen hevdet, viser en FN-rapport.

Protesterer mot bortføring av barn.

Sudanesiske barn demonstrerer foran Frankrikes ambassade i Khartoum etter barnebortføringssaken som har vakt oppsikt i mange afrikanske land.

Foto: - / AFP

Ifølge rapporten, som FN og Det internasjonale Røde Kors har gått sammen om, kommer 91 barn fra hjem der minst én av foreldrene er i live, og nesten alle har nære slektninger av et eller annet slag.

Ingen av barna kommer heller fra Darfur i Sudan, slik hjelpeorganisasjonen sa, men fra landsbyer i Tsjad nær grensen til Sudan.

 - Barna er trolig fra Tsjad, men de kan også opprinnelig komme fra Sudan, siden de to nasjonalitetene ofte lever side ved side i disse grensestrøkene, sier Annette Rehrl fra FNs flyktningkommissær.

De fleste av barna er i alderen fra tre til fem år og dermed for små til å kunne redegjøre for sin nasjonalitet, sier hun, og legger til at det kan ta tid å finne foreldrene deres.

Bortføringssaken har skapt forviklinger mellom Tsjad og den tidligere kolonimakten Frankrike.

 

Siktet for forsøk på barnebortføring

16 europeere og to tsjadere for kidnapping og andre lovbrudd i forbindelse med forsøket på å fly over 100 barn til Frankrike. Her står opprørte tsjadere ved rettslokalet.

Foto: SONIA ROLLEY / AFP

Vil ha svar fra Sarkozy

Påtalemyndigheten i det afrikanske landet har utarbeidet en tiltalebeslutning mot ni franskmenn som har vært involvert i  forsøket på å bringe  de afrikanske barn til Europa, og de setter også et spørsmålstegn ved de franske myndighetenes rolle.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy kaller det hjelpeorganisasjonen har gjort, for ulovlig og uakseptabelt, men samtidig er det avslørt at franske militærfly ved flere tilfeller har fraktet hjelpeorganisasjonens medarbeidere i Tsjad, og den franske opposisjonen krever nå at myndigheter forklarer hvorfor de har latt operasjonen fortsette så lenge.

- Jeg vil gjerne vite nøyaktig hvilken rolle franske myndigheter har hatt i denne saken, sier tidligere statsminister Laurent Fabius fra opposisjonspartiet Sosialistene til avisa Le Figaro.

– Det er åpenbart at franske myndigheter visste hva som foregikk i Tsjad, legger han til.  

Avisa Le Monde skriver at Frankrike har et forklaringsproblem i saken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt