Hopp til innhold

Tsipras tatt i ed som ny statsminister

Syrizas-leder Alexis Tsipras ble i ettermiddag tatt i ed som den nye statsministeren i Hellas.

Alexis Tsipras tas i ed av Karolos Papoulias

Alexis Tsipras ble i dag tatt i ed av presidenten i Hellas Karolos Papoulias.

Foto: Thanassis Stavrakis / Ap

Etter gårsdagens brakseier i det greske nyvalget ble han i dag, med sine 40 år, landets yngste statsminister på 150 år og brøt samtidig en tradisjon ved å avlegge en sivil og ikke en religiøs ed ved innsettelsen.

Regjeringskoalisjon

Han stilte som vanlig uten slips da han sverget på «alltid å tjene det greske folks interesser».

Partiet hans fikk 36 prosent av stemmene i gårsdagens nyvalg og ble med det største partiet i det greske parlamentet, men fikk ikke nok representanter til å danne regjering alene.

For med sine 149 av nasjonalforsamlingens mandater manglet partiet to mandater for å få flertall alene i nasjonalforsamlingen.

Med Uavhengige grekeres 4,8 prosents oppslutning og 13 av i alt 300 mandater, får den nye regjeringen et flertall på 162 seter. De to partiene på hver sin fløy i gresk politikk, har få ting til felles bortsett fra motstanden mot vilkårene i kriseavtalen med EU.

– Koalisjonen kommer til å fungere, for de trenger hverandre, sier Panos Dimas, leder for Det norske instituttet i Aten til NTB.

Han mener imidlertid det er vel så stor sjanse for at det blir splittelser innad i Syriza som at alliansen mellom venstrepartiet og det høyrepopulistiske Uavhengige grekere sprekker.

– Syriza er en samling av veldig mange mindre grupperinger. En del av dem er ganske lang til venstre og har en aggressiv retorikk. Det blir interessant å se hvordan den fløyen vil reagere etter hvert som det blir klart at partiet ikke klarer å innfri løftene, mener han.

Vanskelig å innfri valgløfter

Landets nye regjering vil møte tøffe krav fra den såkalte troikaen, EU, Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF), som har gitt landet lån på svimlende 318 milliarder euro, drøyt 2.760 milliarder kroner.

Et av valgløftene var nemlig å halvere landets statsgjeld, redusere arbeidsledigheten og heve minstelønnen.

Det første kravet tror økonomer er utenkelig.

– Det vil være politisk umulig å få igjennom. Men det er nok noe åpning for å reforhandle gjeldsbetingelsene, sier sjeføkonom i Nordea, Steinar Juel til NTB.

SISTE NYTT

Siste nytt