Tsipras krever rettferdig løsning

Hellas' statsminister Alexis Tsipras sa at Hellas har levert inn en søknad om å få nye milliarder i støtte da han talte til EU-parlamentet i Strasbourg tirsdag formiddag.

Den greske statsministeren Alexis Tsipras talte i Europarlamentet

KREVER RETTFERDIGHET: – Folkeavstemningen i Hellas var ikke et ja til å avbryte forhandlingene med EU, men til å gå tilbake til EUs grunntanke om likhet og rettferdighet mellom medlemslandene, sa Alexis Tsipras til EU-parlamentet.

– Vi har i dag lagt fram en melding til eurosones krisefond ESM, sa Tsipras.

Han ble møtt med en blanding av klapping og buing da han ankom parlamentssalen rundt klokka 10 tirsdag formiddag.

Overrasket

Tsipras overrasket alle da han tirsdag kom tomhendt til møtet med sine partnere i eurogruppen. Det var ventet at Hellas da ville komme med nye forslag til hvordan man kan få en avtale mellom Hellas og kreditorene, slik at landet kan forbli i eurosonen.

Har bare fem dager

EU-kommisjonens president Jean Claude Juncker og EU-president Donald Tusk

KLARE ADVARSLER: EU-kommisjonens president Jean Claude Juncker og EU-president Donald Tusk har satt søndag som endelig frist for en ny avtale mellom Hellas og kreditorene.

Foto: JOHN THYS / Afp

EUs ledere begynner å bli utålmodige. Tirsdag kveld ga EU-president Donald Tusk Hellas en tydelig deadline til søndag for å komme fram til en endelig løsning. Da kaller Tusk inn til toppmøte for alle EUs 28 medlemsland.

Før det må den greske regjeringen legge fram en detaljert oversikt over hvilke reformer og kutt den forplikter seg til.

Eksperimentell sparepolitikk

Tsipras la vekt på at løsningene må være troverdige og rettferdige.

– De må føre til vekst og ikke til en ny nedtur i økonomien. Det første vi må få til er å få ned arbeidsledigheten. Grekerne må kunne se lyset i enden av tunnelen, sa Tsipras.

Han kritiserte samtidig EUs innsparingspolitikk.

– I ingen andre land har innsparingstiltakene vart så lenge og vært så kraftige som i Hellas. Hellas har vært en eksperimentelt laboratorium for sparepolitikk. Det har ført til at gjelden, fattigdommen og arbeidsledigheten har skutt i været, sa Tsipras.

Lånepakke

Det antas at søknaden fra Aten vil inneholde et ønske om en ny lånepakke fra eurosonens krisefond ESM på to eller tre år. Samtidig ber grekerne trolig om umiddelbar hjelp i en overgangsperiode på noen måneder.

Kun når en ny søknad er levert, vil Hellas kunne få et nytt låneprogram som kan holde en skakkjørt økonomi flytende de neste årene – selv om den greske befolkningen har sagt nei til slike krav i en folkeavstemning.

Ballen hos grekerne

EUs økonomikommissær Pierre Moscovici mener det nå er opp til Hellas å sørge for en enighet.

– Jeg mener at en løsning må komme innen søndag, og jeg tror det kan skje, sier Moscovici til TV-kanalen France 2.

– Ballen ligger åpenbart hos de greske myndighetene, legger han til.

SISTE NYTT

Siste nytt