Hopp til innhold

Trykker Jamal Khashoggis trolig siste skrevne ord

Amerikansk etterretning er stadig sikrere på at kronprins Mohammed bin Salman er skyldig i det angivelige drapet på Jamal Khashoggi, ifølge avisen New York Times. Washington Post publiserer nå det som trolig er den siste teksten Jamal Khashoggi skrev, overbevist om at han er drept.

Mohammed bin Salman

Etterretningen har ikke kunnet slå fast om kronprins Mohammed bin Salman beordret å få journalisten drept, eller om hans intensjon var å få ham pågrepet, skriver avisen New York Times.

Foto: KARIM SAHIB / AFP

– Jeg mottok denne kronikken fra Jamal Khashoggi's oversetter og assistent dagen etter at Jamal ble rapportert savnet i Istanbul. The Post ventet med å publisere den i håp om at han ville vende tilbake, slik at han og jeg kunne redigere den sammen, skriver Karen Attiah innledningsvis i avisen The Washington Post.

Jamal Khashoggi

Washington Post publiserte natt til torsdag det som trolig er den siste teksten Jamal Khashoggi skrev.

Foto: The Washington Post

Nå har Karen Attiah gitt opp håpet om å få sin savnede kollega tilbake til kontoret på One Franklin Square.

Som redaktør for kronikker som tar for seg internasjonale forhold, velger hun og avisen nå å publisere Khashoggis siste tekst.

I kronikken, som heter «What the Arab world needs most is free expression», skriver Khashoggi om mangel på ytringsfrihet og pressefrihet i de arabiske landene.

– Denne kronikken fanger perfekt hans engasjement og lidenskap for frihet i den arabiske verden. En frihet han tilsynelatende ga sitt liv for, skriver Karen Attiah.

Knytter kronprinsen til angivelig journalistdrap

Avisen New York Times skriver at etterretningstjenestene har indisier, men ikke direkte bevis, som knytter den saudiarabiske kronprinsen til saken, ifølge amerikanske og europeiske tjenestemenn.

De har ikke kunnet slå fast om Mohammed bin Salman beordret å få journalisten drept, eller om hans intensjon var å få ham pågrepet og sendt tilbake til Saudi-Arabia.

Tjenestemennene sier til avisen at kronprinsens makt over landets sikkerhetstjeneste gjør det svært lite sannsynlig at et drap kunne ha blitt gjennomført uten at han visste noe.

Saudi konsulat

Etterforskere på vei inn i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul tidlig torsdag 18. oktober.

Foto: Emrah Gurel / AP

Nye undersøkelser

Khashoggi, som skrev kritiske kommentarartikler om Saudi-Arabia i Washington Post, ble ifølge tyrkiske myndigheter drept på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul.

Jamal Khashoggi har ikke blitt sett siden han gikk inn i bygningen 2. oktober.

Mandag, to uker etter forsvinningen, fikk tyrkisk politi undersøke konsulatet.

Residens Istanbul

Etterforskere slapp torsdag inn i hjemmet til den saudiske konsulen i Istanbul for å etterforske Khashoggi-saken.

Foto: OZAN KOSE / AFP

Her ble det avdekket sikre bevis for at Khashoggi ble drept, ifølge en ikke navngitt høytstående tyrkisk tjenestemann.

Tirsdag dro konsul Mohammed al-Otaibi til Saudi-Arabias hovedstad Riyadh, og først dagen etter fikk politiet tilgang til konsulens residens. Ifølge AFPs korrespondent undersøkte et tyrkisk etterforskningsteam også konsulatet på nytt natt til torsdag.

Lydopptak skal finnes

Anonyme tyrkiske tjenestemenn hevder å ha lydopptak som angivelig bekrefter at Khashoggi ble drept. Onsdag ba USAs president Donald Trump Tyrkia dele disse «om de finnes», noe han tror de gjør.

Trump har holdt tilbake kritikken av det saudiarabiske regimet, som han sier er en viktig alliert samt viktig for amerikansk militærindustri.

Presidenten avviser imidlertid at den forsiktige tilnærmingen overfor Saudi-Arabia er et forsøk på å dekke over for dem.

Trump og bin Salman

USAs president Donald Trump mener man skal være forsiktige med å anklage Saudi-Arabia for å stå bak forsvinningen av Jamal Khashoggi før det er bevist, og har trukket paralleller til Brett Kavanaugh-saken.

Foto: Jonathan Ernst / Reuters

Avis kritiserer USAs regjering

På lederplass onsdag spør Washington Posts redaktører hvorfor Trump-administrasjonen «rydder opp etter Saudi-Arabias rot».

De skriver at de støtter FN-ansattes tidligere uttalelser i Washington Post, som ønsker en uavhengig internasjonal gransking av hva som har skjedd med Khashoggi.

Avisen viser til at timer før tyrkisk politi fikk komme inn i konsulatet mandag hadde et rengjøringsteam vært i bygningen. Washington Post mener vaskingen illustrerer saken.

De skriver at det som ikke aksepteres er en diplomatisk oppvask utført av Trump-administrasjonen for et regime og en hersker som de har gått langt i å begunstige.

Bruno Le Maire

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire avlyser torsdag et planlagt besøk i Riyadh, i protest mot Jamal Khashoggis forsvinning.

Foto: Gonzalo Fuentes / Reuters

Trekker seg fra «Davos in the Desert»

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire avlyser torsdag et planlagt besøk i Riyadh, i protest mot Jamal Khashoggis forsvinning.

Le Maire skulle etter planen ha deltatt på en stor økonomisk konferanse i Saudi-Arabia 23.–24. oktober, men velger i holde seg hjemme.

– Omstendighetene tillater ikke at jeg reiser til Riyadh, sier han til franske Senat TV.

FRANCE

Kronprins Mohammed bin Salman ble ærbødig mottatt av president Emmanuel Macron i Paris i april, men nå trekker Frankrikes finansminister seg fra den store konferansen i Riyadh.

Foto: POOL New / Reuters

Tysklands utenriksminister Heiko Maas skulle også etter planen besøke Riyadh, men opplyste onsdag at han nå er i tenkeboksen som følge av Khashoggis forsvinning.

– Vi vil vite hva som har skjedd. Vi planla et bilateralt møte, men vil nå vente og se, sa Heiko Maas onsdag.

En rekke vestlige bedriftsledere og medier har også trukket seg fra Riyadh-konferansen, som er døpt «Davos in the Desert» – inspirert av Verdens økonomiske forum som hvert år holdes i Davos i Sveits.

USAs finansminister Steven Mnuchin beslutter torsdag om han skal reise til Saudi-Arabia.

IMF-sjef Christine Lagarde sa senest i helgen at hun er nødt til å delta på konferansen, men onsdag ble det kjent at hun har utsatt den planlagte reisen til Saudi-Arabia.

SISTE NYTT

Siste nytt

273 ukrainske soldatar skal natt til tirsdag vere evakuerte frå stålverket i Mariupol. 53 av desse er frakta til sjukehus.

– 273 ukrainske soldatar evakuerte frå Azovstal

Ukrainske soldatar har lenge frykta for livet i stålverket Azovstal. No er marerittet over for nokre av dei. Det er gjort avtale med Russland om eit fangebytte.