Hopp til innhold

Trumps tidligere advokat innrømmer lovbrudd, og skylder på presidenten

President Donald Trumps eksadvokat Michael Cohen møtte i retten i New York tirsdag kveld. Cohen sa blant annet at han fikk ordre fra en politisk kandidat om å utbetale penger til to kvinner for å påvirke et valg.

USA-TRUMP/RUSSIA-COHEN

INNGIKK AVTALE: Den tidligere advokaten til Donald Trump, Michael Cohen forlater rettsbygningen tirsdag kveld. Han har nettopp erklært seg skyldig i en sak som kan implisere presidenten.

Foto: BRENDAN MCDERMID / Reuters

Både aktoratet og advokaten til Michael Cohen bekrefter at den tidligere advokaten til president Donald Trump har inngått en avtale med de føderale myndighetene.

Cohen møtte i retten i New York kl. 16 tirsdag ettermiddag, som tilsvarer klokken 22 norsk tid.

– Vil du erklære deg skyldig, spurte dommeren, det skriver Reuters.

– Ja, var det korte svaret fra Cohen.

Korrespodent Anders Magnus om Michael Cohens rettssak.

HAR IMPLISERT TRUMP: USA-korrespondent forklarer hva risikoen for Trump nå er.

Fikk ordre om å betale penger

Cohen sier i retten at han fikk beskjed fra en person som var kandidat til et offentlig verv om å betale penger til to kvinner.

Formålet med utbetalingene var å påvirke et valg.

Cohen har erklært seg skyldig i åtte punkter.

Fem tilfeller av skattesvik, ett tilfelle av falsk forklaring og to tilfeller lovbrudd knyttet til valgkampfinansiering.

Karen McDougal

SKAL HA FÅTT PENGER: Den tidligere modellen Karen McDougal skal ha mottatt penger i forbindelse med et forhold til Donald Trump før han ble president. Det

Foto: DIMITRIOS KAMBOURIS / AFP

Punktet om valgkampfinansiering dreier seg om utbetalinger til to kvinner. Det skal være skuespilleren Stormy Daniels og en tidligere Playboy-modell.

Ifølge CNN får Cohen mellom tre og fem års fengselsstraff etter å ha inngått en avtale med aktoratet.

Donald Trumps eksadvokat Michael Cohen møtte opp utenfor kontorene til FBI, og gikk inn for å melde seg.Bildene fra nyhetsbyrået AP viser at Cohen hilser på flere før han går inn.

– Kan trekke inn Trump

Donald Trump uttalte seg sent tirsdag kveld norsk tid om saken mot sin tidligere valgkampsjef Paul Manafort, men nektet plent å kommentere Cohen-saken, ifølge NTB.

En av de ledende demokratene i etterretningskomiteen i Representantenes hus, sier nå til Reuters at dette kan ramme presidenten direkte.

Representanten sier at det kan føre til at Donald Trump får beskyldninger om delaktighet i ulovlig valgkampfinansiering.

En avtale vil kunne få ubehagelige følger for presidenten. Cohen hadde inngående kjennskap til mye av det som foregikk i Trumps nærmeste krets.

Cover - bildegalleri om Trump
Foto: Collage / NTB scanpix
Hvordan kan en pornostjerne og en korrupt advokat ødelegge for Trump?

– Trump visste om Russland-møtet

Helt siden ryktene begynte å svirre om en avtale mellom Cohen og påtalemyndigheten, har Trump hamret løs på sin tidligere forbundsfelle for å svekke hans troverdighet.

CNN meldte i slutten av juli at Cohen sier den amerikanske presidenten visste om møtet med russiske representanter som fant sted i Trump Tower i juni 2016.

Kilder kanalen har snakket med opplyser at Cohen skal være villig til å dele denne informasjonen med spesialetterforsker Robert Mueller, som leder den pågående etterforskningen av påstandene om russisk innblanding i presidentvalget.

Samtidig sier kildene at Cohen ikke har noen bevis for påstandene.

Ifølge CNN hevder Cohen å ha vært til stede da Trumps sønn, Donald Trump jr., informerte faren om russernes tilbud om informasjon som kunne være skadelig for daværende presidentkandidat Hillary Clinton.

FILES-US-POLITICS-INVESTIGATION-RUSSIA

SØNNEN INVOLVERT: Donald Trump jr. skal ha vært til stede på møtet i Trump Tower i juni 2016.

Foto: JIM WATSON / AFP

Trump Tower

Kort tid etter møtte Trump jr., Trumps svigersønn Jared Kushner og den daværende sjefen for Trumps valgkamp, Paul Manafort, den russiske advokaten Natalja Veselnitskaja i Trump Tower i New York.

Dersom Cohens påstander stemmer strider det med Trump, Trump jr., deres advokater og andre regjeringsmedlemmers gjentatte uttalelser om at Trump ikke visste om møtet før i juli i fjor.

Etter at saken ble kjent sa Trump jr. at han ikke mottok noen viktig informasjon om Clinton på møtet, og at det i hovedsak handlet om andre ting. Veselnitskaja har uttalt at hun aldri har opptrådt på vegne av Russlands regjering.

Ulovlige lån

New York Times skriver at føderale myndigheter gransker lån på over 20 millioner dollar som taxiselskapene Cohen og familien eier, skal ha mottatt. De undersøker om Cohen blant annet oppga feil informasjon om egen formue for å få innvilget lånene, ifølge avisen.

FBI foretok en razzia på Cohens kontor i april etter henvisning fra spesialetterforsker Robert Mueller, som undersøker om Trumps medarbeidere samarbeidet med russerne om å undergrave Demokratenes kandidat Hillary Clintons valgkamp.

Cohen har ikke lenger noe med presidenten eller administrasjonen å gjøre.

US-POLITICS-TRUMP

INGEN KOMMENTARER: Donald Trump var tirsdag kveld norsk tid på et folkemøte i West Virginia. Han uttalte seg om saken mot sin tidligere valgkampsjef Paul Manafort, men ikke om sin tidligere advokat Michael Cohen.

Foto: MANDEL NGAN / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt