Urix forklarer

Trumps sterke valgkampinnspurt

En ting er sikkert: Donald Trumps måte å drive politikk på, står sterkt i det amerikanske folket. Nå står slaget om Det hvite hus i industristatene i Midtvesten.

wVBlAtjU9OI

GLEDE: Trumps velgere i Florida jubler mens de ser valgsendingen til Fox News.

Foto: RICARDO ARDUENGO / AFP

På mange måter var årets presidentvalg en folkeavstemning for eller mot Donald Trump.

Meningsmålingene gjorde Joe Biden til favoritt. Etter valgsjokket i 2016 var meningsmålerne opptatt av å ta forbehold, men tallenes tale var klare: Trump hadde få sjanser til å bli gjenvalgt.

De spådommene ser Trump ut til å ha gjort til skamme. Det er i hvert fall sikkert at han har gjort et langt sterkere valg enn hans motstandere hadde forestilt seg. Det ser uansett ikke ut til at hans håndtering av koronapandemien har påvirket valgutfallet til fordel for Biden.

Trumps valgkamp

Trump har hatt et halsbrekkende tempo i valgkampinnspurten. Han har holdt folkemøte på folkemøte. Han har skapt entusiasme blant egne velgere og han har funnet nye, som mange med latinamerikansk bakgrunn i Florida og svarte i Georgia.

Å utvide eget velgergrunnlag, er nøkkelen til suksess i et så delt land som USA er. Samtidig må egne velgere mobiliseres slik at de faktisk går og stemmer. Det kan være denne kombinasjonen som gir ham seieren til slutt.

Uansett ikke en demokratisk bølge

Trump og Republikanerne gjør et sterkt valg og samler mange velgere bak seg over hele landet. Mange av deres kandidater til Senatet vinner gjenvalg, blant annet de to veteranene Lindsey Graham og Mitch McConnell.

De har begge stått last og brast med Donald Trump, og Demokratene har satset hardt på å slå dem ut. Det har de ikke lykkes med. Det viser at uansett hvem som vinner valget, vil Trump og «trumpisme» stå sterkt på den amerikanske høyresiden også framover.

Gjennomføringen av valget

2020 har vært et krevende år for USA. Pandemien herjer fortsatt, økonomien er vanskelig for mange og det har vært voldelige demonstrasjoner i gatene etter drapet på George Floyd.

Så spent er det, at det har vært uro for hvordan det skulle gå da amerikanske velgere gikk til stemmelokalene. For USA og det amerikanske demokrati er det en god nyhet at valget har gått rolig for seg.

Spørsmålet er om dette holder når resultatet blir klart. Det har også vært høyere valgdeltakelse enn vanlig, og det er et sunnhetstegn for et demokrati.

Demokratenes presidentkandidat Joe Biden var tidlig ute. Han sa at de var på vei mot seier, men at hver stemme må telles.

Donald Trump holdt derimot en slags seiertale i Det hvite hus selv om resultatet langt fra er klart. Det peker mot at USA går inn i en urolig periode, i hvert fall hvis ikke det er en helt tydelig seierherre i statene som gjenstår å telle.

Hva betyr dette for verden

USA tar et veivalg, først og fremst for egen del. Men det vil også påvirke alle oss andre. Et USA regjert av Trump vil fortsette i samme retning og gi ham friere hender til å gjøre som han selv vil, med færre motstemmer i det amerikanske byråkratiet.

Skulle Biden vinne, vil han nok gjøre mye for å endre retning, men han vil gjøre det med et svakere mandat. Han vil ikke ha et stort flertall i ryggen.

Uansett vinner, vil USA være et splittet land.

Kan den blå veggen redde Biden?

Det er et solgløtt for Joe Biden i Arizona og at det ser ut til å bli tett i Georgia, men han og Demokratene trenger de gamle industristatene i Midtvesten som Wisconsin, Minnesota, Michigan og Pennsylvania. Biden er en sterkere kandidat i disse områdene enn 2016-kandidaten Hillary Clinton.

Associated Press har allerede erklært Biden som vinner av Minnesota. Det er også en mulighet for Biden å vinne uten at han vinner i Pennsylvania.

Men vi vet at Trump har stor støtte blant hvite arbeidere, som det finnes mange av der. Det kan dermed gå mot en langtrukken kamp om hvem som skal styre USA framover. Det kan bli en krevende periode for USA.

Biden gjorde dette til et valg om landets sjel. Han kan fortsatt bli USAs neste president, men valgresultatene så langt viser at Trump har stor støtte i store deler av landet. Den sittende presidenten har også denne gangen klart å mobilsere egne velgere i stort monn.

Saken er oppdatert etter Joe Biden og Donald Trumps taler og de siste resultatene som har kommet inn.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt