Trumps sikkerhetsrådgiver: Lekkasjen en fare for sikkerheten

En presset sikkerhetsrådgiver forsvarte at presidentens ga hemmelig informasjon til Russland, men rettet kritikk mot dem som hadde fortalt om avsløringen til pressen.

McMaster brifet pressen

FORSVARTE TRUMP: Sikkerhetsrådgiver «H.R.» McMaster står fast ved at Trump ikke gikk for langt i samtalen med den russiske utenriksministeren.

Sikkerhetsrådgiver «H.R.» McMaster står fast ved gårsdagens uttalelse om at president Trump ikke gikk for langt med informasjonen han delte med den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov og ambassadøren Sergej Kisljak under møtet i Det hvite hus.

– Temaet for samtalen mellom Trump og Lavrov var passende og i tråd med hvordan man utveksler informasjon med land man samarbeider med, sa McMaster, som selv var med på møtet med russerne.

Han understreket at Trump ikke har avslørt amerikanske etterretningskilder, men han ville ikke svare på spørsmål om Trump delte gradert informasjon.

– Vi vil ikke kommentere hva som er klassifisert og hva som ikke er det, svarte McMaster.

Det er ikke straffbart for presidenten å dele gradert informasjon, men flere sikkerhetseksperter beskriver det likevel som uakseptabelt.

Sergei Lavrov, Donald Trump, Sergej Kislyak

STRIDENS KJERNE: Hva ble sagt under møtet mellom Donald Trump og den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov (t.v.) og ambassadør Sergej Kisljak?

Foto: HO / AFP

– Sikkerheten i fare

Mandag kveld norsk tid publiserte Washington Post artikkelen som har rystet det politiske USA. Kildene er ifølge avisen nåværende og tidligere tjenestepersoner.

Nå sier McMaster at Trump-administrasjonen vil komme til bunns i hvem som lekket saken.

– Jeg mener nasjonal sikkerhet er satt i fare med lekkasjen. Det gjør amerikanske borgere og andre mer sårbare. Jeg mener det er påkrevet at det etterforskes, sa McMaster.

Like fullt mener han det Trump sa ikke går særlig lenger enn det som allerede er offentlig kjent.

En av journalistene sa Trump skal ha avslørt navnet på en by. Det besvarte McMaster slik:

– Alle dere kjenner trusselen fra IS. Hvis dere tenker dere hvor trusselen kan komme fra, vil dere også kunne nevne noen byer. Det de snakket om er allerede kjent fra åpne kilder, og det har vært offentlig i måneder, sa McMaster, trolig med henvisning til saker som er skrevet om terrorfaren med bærbare pc-er.

På pressekonferansen medgir McMaster at det ikke var planlagt at Trump skulle snakke om akkurat dette.

– Han tok avgjørelsen om å dele dette under samtalen, sa McMaster.

Trump har erkjent at han ga gradert informasjon under møtet, men mener det er greit.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Avviste artikkelen

Mandag sa McMaster at det Washington Post skrev «ikke hadde skjedd». Han forsvarte uttalelsen under pressebrifingen tirsdag.

– Jeg står ved uttalelsen. Premisset er feilaktig. Ingen i rommet syntes informasjonen var upassende, sa McMaster.

Rett før pressekonferansen la McMaster til at Trump selv ikke var brifet om hvor informasjonen kom fra.

Deretter forlot han rommet, mens journalistene ropte at de hadde flere spørsmål som ikke var blitt besvart.

SISTE NYTT

Siste nytt