Hopp til innhold

Trumps mann ble ut-trumpet i Alabama

Presidentens favoritt led sviende nederlag mot protestkandidaten Roy Moore i nominasjonsvalg til senatet. I kulissene spøker tidligere Trump-rådgiver Steve Bannon.

Roy Moore

COWBOY: Roy Moore red tirsdag til valglokalet på hesten Sassy. Nå kan han trolig ri hele veien til Washington. Den dypt konservative staten Alabama vil etter alt å dømme velge en republikansk senator, og dermed ligger Moore svært godt an.

Foto: Hal Yeager / AFP

Alabama GOP Senate Candidate Roy Moore Holds Election Night Gathering In Special Election For Session's Seat

VANT: Tidligere dommer Roy Moore går videre til å møte demokratenes senatskandidat Doug Jones i desember, en duell han trolig vinner.

Foto: Scott Olson / AFP

​Tirsdag ble det avholdt nominasjonsvalg i delstaten Alabama for å avgjøre hvem som skulle bli republikanernes kandidat i det ekstraordinære senatsvalget som skal avholdes i desember.

Siden Jeff Sessions ble utnevnt til justisminister i februar, har republikaneren Luther Strange møtt i Senatet i hans sted. Med tirsdagens valgnederlag er det klart at han ikke får fortsette i jobben.

Inn rir i stedet populisten Roy Moore, en tidligere dommer som har markert seg som en sterk motstander av homofilt ekteskap og en sterk forsvarer av kristne verdier, skriver blant andre AFP.

Støttet av utstøtt Trump-alliert

Moore er tidligere dommer i delstatens høyesterett, og har to ganger blitt fjernet fra stillingen. Den ene gangen fordi han nektet å utstede ekteskapsbevis til homofile, den andre gangen fordi han nektet å etterkomme et rettslig påbud om å fjerne et monument med De ti bud fra en rettsbygning.

Steve Bannon

STØTTET MOORE: Trumps tidligere rådgiver Steve Bannon, her under et valgkamparrangement i Alabama tirsdag.

Foto: Scott Olson / AFP

Bak Moore, som i valgkampen har markert seg som en frittalende, sterkt konservativ og folkelig kandidat, står blant annet Breitbart-sjef og tidligere Trump-rådgiver Steve Bannon, som inntil august hadde kontor i Det hvite hus.

– Dere kommer til å se det i delstat etter delstat, folk som følger eksempelet til dommer Roy Moore, som ikke trenger å samle inn penger fra elitene, kapitalistene og rikingene i Washington DC, New York eller Silicon Valley, sa Bannon under en valgkampopptreden for Moore i Alabama.

Luther Strange

TAPTE: Luther Strange innrømmet nederlag på valgvaken tirsdag kveld. Strange har fungert som senator siden Jeff Sessions trådte inn i regjeringen tidligere i år.

Foto: Butch Dill / AP

Luther Strange har gjennom på sin side fått flere millioner dollar i støtte fra en aksjonskomité med bindinger til senatsleder Mitch McConnell, og Moore har gjentatte ganger stemplet motstanderen som en lakei for partiapparatet.

Kan miste grepet

For Trump, som også har støttet og drevet valgkamp for Strange, er utfallet av nominasjonsvalget trolig et sviende nederlag.

Etter at Strange kastet inn håndkleet natt til onsdag, ga Trump sin støtte til Moore i valgkampen videre.

Samtidig slettet presidenten flere tidligere twittermeldinger der han hadde uttrykt støtte til Strange, ifølge en oversikt fra ProPublica.

Laster Twitter-innhold

Valget i Alabama blir sett på som en prøveklut på Republikanernes utsikter i neste års mellomvalg, der en tredel av senatssetene og samtlige seter i Representantenes hus er på valg.

Donald Trump

STØTTET STRANGE: President Donald Trump, her under et valgkamparrangement for Strange forrige uke. Etter at Strange tapte nominasjonsvalget, har Trump gitt sin støtte til Moore.

Foto: Brynn Anderson / AP

Trump, som selv red til makten på en bølge av populisme og protest, har ved flere anledninger truet med å støtte protestkandidater mot mer tradisjonelle republikanere.

Stranges nederlag mot en protestkandidat kan bety at presidentens grep om grasrota i eget parti er svakere enn antatt, skriver Washington Post.

Allerede forrige uke signaliserte presidenten at han hadde begynt å få kalde føtter.

– Hvis motstanderen hans vinner, skal jeg drive valgkamp som bare pokker, sa Trump under et valgkampmøte fredag.

SISTE NYTT

Siste nytt