Trumps holdninger bekymrer Solberg

NEW YORK (NRK): Statsminister Erna Solberg frykter presidentkandidat Donald Trumps holdning til internasjonalt samarbeid. I dag talte hun til FN.

Erna Solberg i New York før hun taler til FN

Erna Solberg er bekymret for det internasjonale samarbeidet dersom Donald Trump blir valgt til USAs president.

Foto: Will Montague / NRK

– Det at han ikke uttaler seg som en med tro på internasjonale organer, er en av våre største bekymringer knyttet til Donald Trump, sier Solberg til NRK.

Da hun talte på FNs generalforsamling i New York i dag la hun vekt på samarbeid og internasjonal lov og orden, og lovet å støtte FN gjennom sine kommende reformer, Parisavtalen for klima og å bidra til å gjennomføre FNs tusenårsmål.

Donald Trump

Donald Trump er Republikanernes kandidat ved valget 8. november.

Foto: JEFF SWENSEN / AFP

Mindre internasjonalt samarbeid

Hun frykter at Trump ønsker å løse færre saker i felleskap, og dermed at den felles, internasjonale ordenen svekkes.

Likevel ser hun ikke helsvart på kandidaten som ønsker å bli president for Republikanerne under valget 8. november.

– Så er det min oppfatning at etter hvert som folk blir valgt som president, så oppfatter de at de trenger venner, sier Solberg.

Erna Solbergs i FN

Se hele Erna Solbergs tale til FN.

– Diktatur er aldri bedre

Hun er i New York i anledning den 71. generalforsamlingen i FN.

Hun manet i sitt innlegg til samarbeid for å løse flere av vår tids store utfordringer, blant annet krigen i Syria, klimautfordringene og økt antibiotikaresistens.

– Du snakker om internasjonal lov og orden. Men her i USA pågår det en debatt om hvorvidt diktatur i visse tilfeller er å foretrekke fordi det sikrer større stabilitet i enkelte regioner. Hva mener du?

– Diktatur er aldri mer stabilt. Det forviterer over tid, som Obama sa i sin tale i går. Det viser seg etter hvert at disse sterke menn, det er stort sett sterke menn det er snakk om, må bruke undertrykkingsmekanismer som skaper opposisjon. Det skaper ikke utvikling, sier Solberg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt