Hopp til innhold

Trump lover vaksine til alle delstater – unntatt New York

Donald Trump sa at han vil sørge for at alle amerikanere får vaksinen, men ikke New York. Delstaten truer med søksmål.

– Vi kommer ikke til å gi vaksine til New York, så lenge guvernør Cuomo ikke mener at vaksinen er trygg, sier Trump på pressekonferansen.

Guvernør Andrew M. Cuomo, som er demokrat, sa etter at vaksinen ble klar at det var gode nyheter. Samtidig uttrykte han skepsis over at det var Trump-administrasjonen som skulle iverksette vaksinen.

Guvernøren har truet med forsinke utrullingen av vaksinen i New York, fordi han ikke stoler på presidenten og mener prosessen rundt den er blitt politikk, ikke medisin.

– Den dårlige nyheten er at det er to måneder til Biden tar over, og at det betyr at Trump skal implementere vaksineplanen, har Cuomo uttalt.

Han mener at planen for å iverksette vaksineprogrammet er mangelfull, og at Trump vil prioritere de delstatene og lokalsamfunnene som støtter ham.

New York truer med søksmål

Ordene fra presidenten blir alt annet enn godt tatt imot i New York. Der truer statsadvokat Letitia James med søksmål. Dersom ikke delstaten får tilgang til vaksinen når den er klar.

– Vi stoler på at Biden-Harris-administrasjonen vil sørge for at New York får nok vaksiner når vaksinen er klar, dersom vaksinen kommer mot slutten av Trump-administrasjonens periode, og presidenten vil leke med folks liv, så vil vi saksøke og vinne, sier hun i en uttalelse.

New Yorks statsadvokat Letitia James

New Yorks statsadvokat Letitia James truer med å saksøke Trump-administrasjonen.

Foto: Kathy Willens / AP

Tok æren for vaksinegjennombrudd

På pressekonferansen gikk Trump langt i å ta æren for vaksinegjennombruddet som ble kunngjort denne uken.

– De siste ni månedene har vi lagt ned den største innsatsen i amerikansk historie for å finne en vaksine, sier Trump.

Det er et medisinsk gjennombrudd. Utrolige tall, sier Trump videre.

Det var på forhånd knyttet stor spenning til om presidenten ville benytte pressekonferansen til å erkjenne valgnederlag, overfor Joe Biden i presidentvalget.

Det gjorde han ikke. Presidentvalget ble ikke nevnt med ett ord.

Kveldens pressekonferanse var den første fra presidenten siden Joe Biden har blitt utpekt som vinner av valget fra en rekke medier. Noe Trump fortsatt bestrider.

Det er også to uker siden forrige gang han hadde en pressekonferanse – en ny rekord for Trump, som ellers har hatt hyppige pressetreff i sin presidentperiode.

Innrømmet nesten valgnederlag

Det kan virke som at presidenten nesten forsnakket seg da han snakket om nedstenging av USA.

– Jeg vil aldri sette USA i lockdown. Det er en fryktelig ting. Jeg vil aldri gjøre det. Den nes ... eller vi får se hva som skjer i fremtiden. Tiden vil vise hvilken administrasjon det blir. Men jeg vil aldri ha lockdown, sier Trump.

Utover det ble det ikke nevnt at han tapte presidentvalget. Han svarte heller ikke på spørsmål fra journalistene etter at seansen var over.

Biden krever handling

Få timer etter Trumps pressekonferanse kritiserte påtroppende president Joe Biden Trump-administrasjonens koronahåndtering på Twitter.

– Jeg er bekymret for økningen i antallet koronatilfeller, sykehusinnleggelser og dødsfall. Denne krisen krever en robust og umiddelbar føderal respons. Den har foreløpig vært sørgelig og mangelfull, skriver Biden.

Biden krever umiddelbar handling.

– Jeg er den påtroppende presidenten, men jeg kommer ikke til å bli president før neste år. Covid-19 bryr seg ikke om datoer på kalenderen. Det akselererer akkurat nå. Det er nødvendig med hastetiltak i dag, av den nåværende administrasjonen, skriver Biden videre.

Laster Twitter-innhold

Kritiserte vaksineprodusent

Mandag denne uken erklærte det farmasøytiske firmaet Pfizer at vaksinen de jobber med ser ut til å være mer enn 90 prosent effektiv mot koronaviruset.

Etter å først ha kalt det en god nyhet, var den amerikanske presidenten etter hvert langt mer kritisk. På Twitter skrev han:

– De ville bare annonsere en vaksine etter valget fordi de ikke hadde mot til å gjøre det før. Akkurat det samme som helsemyndighetene. De burde annonsert det tidligere. Ikke av politiske grunner, men for å redde liv.

Trump mener hverken legemiddelselskapet eller helsemyndighetene USFDA (US Food and Drug Administration) ville gi ham en såkalt vaksineseier før valget.