Trump: Tre amerikanere er løslatt i Nord-Korea

USAs president Donald Trump melder at de tre amerikanerne som har vært i fangenskap i Nord-Korea er på vei til USA med fly.

Kim Dong Chul, Tony Kim, Kim Hak Song

FRIGITT: Dette er de tre amerikanske statsborgerne som president Donald Trump vil ha frigitt. Fra venstre: Kim Dong-chul, Tony Kim, Kim Hak-song.

Foto: Ahn Young-joon / AP

– Jeg er glad for å kunne informere om at utenriksminister Mike Pompeo er i lufta og på vei tilbake fra Nord-Korea med tre flotte herrer som alle gleder seg til å møte. Det ser ut til at de tre er i god form, skriver Trump på Twitter.

Den amerikanske presidenten sier han skal ta imot Pompeo og de tre amerikanerne i det de lander ved Andrews Air Force Base utenfor Washington klokken to natt til torsdag, lokal tid.

– Veldig spennende! skriver Trump.

Laster Twitter-innhold

Kilder: Forutsetning for møte

Tidligere onsdag meldte det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap at det var ventet at de tre fengslede amerikanere i Nord-Korea kom til å bli løslatt.

U.S. President Donald Trump arrives to announce his intention to withdraw from the JCPOA Iran nuclear agreement at the White House in Washington

USAs president er tilsynelatende henrykt over nyheten om at de tre amerikanske borgerne er på vei til USA.

Foto: Jonathan Ernst / Reuters

Ifølge Trump har utenriksminister Pompeo hatt et godt møte med Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

Trump bekrefter også at det er satt en tid og et sted for det kommende møtet mellom Trump og Kim. Flere medier har allerede skrevet at møtet skal holdes i juni.

Torsdag antydet president Donald Trump at løslatelsen av tre amerikanske fanger i Nord-Korea var nær forestående. De tre mennene har sittet fengslet i Nord-Korea siden 2015 og 2017.

Kilder Sveriges Television har snakket med, sa i forrige uke at løslatelsen av de tre fangene var en forutsetning for at det kommende møtet mellom president Trump og Nord-Koreas leder, Kim Jong-un, skulle gi resultater. Ifølge SVT har Sverige spilt en viktig rolle i forhandlingene rundt fangene.

Ifølge NTB møtte Sveriges utenriksminister Margot Wallström med Nord-Koreas utenriksminister Ri Yong-ho i Stockholm i mars i år for å drøfte løslatelsen.

Torsdag uttalte Trumps talskvinne Sarah Huckabee Sanders at det ville bli tolket som et tegn på «goodwill», dersom Nord-Korea faktisk løslot mennene før det kommende møtet.

Laster Twitter-innhold
Mike Pompeo og Kim Jong-un. De to møttes i påsken.

USAs utenriksminister Mike Pompeo og Nord-Koreas leder Kim Jong-un avbildet under et møte i Pyongyang i påsken.

Foto: Ho / AFP

Politiske fanger

De tre mennene heter ifølge Washington Post Kim Dong-chul, Kim Hak-song, og Tony Kim. Mennene ble arrestert i oktober 2015 og i april og mai i fjor.

Nord-Korea har anklaget de tre mennene for å bedrive aktivitet som undergraver den nordkoreanske staten, men i USA har det vært bred enighet om at pågripelsene er politisk motivert, skriver nyhetsbyrået AP.

Nyhetsbyråets analyse er at arrestasjonene også har vanskeliggjort atomsamtalene mellom USA og det nordkoreanske regimet. Den siste tiden har imidlertid den anstrengte tonen mellom de to landene bedret seg kraftig.

– Vi har vært mostandere i flere årtier. Nå håper vi at vi kan jobbe sammen for å løse denne konflikten, sier Pompeo etter sin siste Nord-Korea-tur.

Dette er fangene:

  • Kim Dong-chul:

Er er i starten av 60-årene og jobber som pastor. Han ble pågrepet og fengslet for spionasje i 2015, og er dermed den av de tre mennene som har vært pågrepet lengst. Dømt til 10 års straffarbeid i 2016. I forbindelse med rettssaken stilte han opp i en pressekonferanse som ble avholdt av myndighetene.

Her sa 60-åringen at han var i Nord-Korea for å stjele militære hemmeligheter i regi av Sør-Korea. Disse uttalelsene ble avkreftet av Sørkoreanske myndigheter, som mener de kom etter press, skriver BBC.

  • Tony Kim:

Tony Kim (59 år) er en regnskapsfører født i Sør-Korea. Han underviste ved Yanbian University of Science and Technology i 15 år. I tillegg til å undervise, så skal Kim ifølge Washington Post også ha drevet med humanitært arbeid i Nord-Korea.

Han ble pågrepet da han prøvde å forlate Nord-Korea med sin kone den 22. april i fjor. Kona kom seg hjem til USA.

  • Kim Hak-song:

Kim Hak-song ble arrestert i mai 2017. Han jobbet ved Pyongyang University of Science and Technology (PUST), som landbrukskonsulent, ifølge Washington Post. Hak-song er født i Kina, men flyttet senere til USA hvor han etter hvert fikk statsborgerskap.

Nordkoreanske myndigheter anklaget Hak-song for å legge «fiendtlige planer» mot myndighetene i landet.

SISTE NYTT

Siste nytt