Hopp til innhold

Trump: Omtellingen i Wisconsin er latterlig

USAs neste president Donald Trump har lite til overs for Jill Steins krav om omtelling av stemmene i delstaten Wisconsin

Trump Supreme Court Donald Trump

USAs påtroppende president Donald Trump mener Jill Stein bare prøver å tjene penger på en omtelling av stemmene etter presidentvalget i USA.

Foto: Evan Vucci / Ap

Trump kaller kravet for «lureri», og minner om at Hillary Clinton har akseptert resultatet.

– Dette er lureri fra De grønne. Valget er allerede godkjent, og resultatet bør respekteres – ikke misbrukes. Det er akkurat det Jill Stein gjør nå, sier Trump.

Like før fristen gikk ut fredag, mottok valgkommisjonen i delstaten Wisconsin en begjæring fra De grønnes presidentkandidat om at stemmene i presidentvalget skal telles på nytt.

Begjæringen ble sendt inn da det ble klart at Stein hadde samlet nok penger til at omtelling kan gjennomføres. I USA må kandidaten selv betale for omtellingen.

Valgkommisjonen i delstaten forbereder nå omtellingen, som må gjennomføres innen 13. desember.

– Denne omtellingen er bare en måte for Jill Stein, som fikk færre enn én prosent av stemmene, og som ikke stilte til valg i flere delstater, til å fylle lommene sine med penger, sier Trump. Han tviler på at hun i det tatt vil bruke alle pengene på det han kaller en latterlig omtelling.

Laster Twitter-innhold

Støtte fra Clinton

Tidligere i dag ble det klart at staben til Clinton slutter seg til Steins krav, melder CNN.

Samtidig sier Marc Elisa, som jobber i Clintons stab, at deres egen etterforskning ikke har avdekket forsøk på hacking av det elektroniske tellesystemet, skriver NTB.

Bakgrunnen for kravet om omtelling er at flere stiller spørsmål ved valgresultatet i Wisconsin og Pennsylvania.

De omtalte statene er viktige vippestater som ligger i det såkalte rustbeltet, hvor eksperter og advokater mener tegn tyder på tilsynelatende store uregelmessigheter.

Ifølge Stein er «avvik» årsaken til at hun ønsker en omtelling.

Hillary Clinton tapte med rundt 27.000 stemmer i Wisconsin og 60.000 i Pennsylvania og i Michigan lå Donald Trump kun 10.704 stemmer over. Hvis utfallet hadde vært Clinton fremfor Trump i disse statene, ville Clinton vunnet presidentvalget 8. november.

SISTE NYTT

Siste nytt