Trump: Ich bin ein Kallstadter!

BERLIN (NRK): Donald Trump sine besteforeldre var utvandrere fra ei bittelita tysk bygd. Trump var imidlertid lenge så flau over sine tyske aner, at han sa de var fra Karlstad i Sverige istedenfor.

Donald Trump klemmer det amerikanske flagget

AMERIKANSK: Donald Trump klemte rundt det amerikanske flagget under et valgkampmøte i Tampa i Florida i oktober.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

– Noen kommer hit for å spørre om historien og hvor huset til Trump er, men de fleste kommer hit på grunn av vinen og den gode maten, forteller hotellinnehaver Ginette Holler til nettavisa Marketplace.

Hun er en av rundt 1200 innbyggerne i den lille bygda Kallstadt i Rheinland-Pfalz, sørøst i Tysklands vindistrikt.

Bygda er kjent for sin spesielle delikatesse «Saumagen» som er fylt purkemage, for å ha fostret mannen bak Heinz ketsjup og for at Trumps besteforeldre kom nettopp herfra.

Gullrushet

Donald Trumps farfar Friedrich Trump forlater bygda som sekstenåring i 1885. Han vil verken bli vinbonde eller barberer etter å ha gått i opplæring, og som barn nummer seks i en fattig familie ser han ingen fremtid i Tyskland, skriver The Guardian.

Friedrich reiser til Alaska for å være med på det store gullrushet. Han åpner en restaurant for gullgraverne, der han kun godtar betaling i gullklumper.

Gullklumpene sender han til søstrene som allerede har flyttet til New York og som bruker dem til å kjøpe opp eiendom.

Kallstadt i Tyskland

TRUMP-BYGD: Donald Trumps besteforeldre kom fra Kallstadt i Tyskland.

Foto: RALPH ORLOWSKI / Reuters

Hjemlengsel

Etter mange år, reiser Friedrich tilbake til Kallstadt. Den en gang fattige gutten har nå blitt velstående og kaller seg det engelskklingende navnet Frederick istedenfor Friedrich.

I Kallstadt gifter han seg med nabojenta Elizabeth Christ og tar henne med seg til USA. De får sønnen Fred sammen, som senere blir far til Donald.

Elizabeth får imidlertid hjemlengsel og i 1904 flytter ekteparet tilbake til Kallstadt, men hjemkomsten blir kortvarig. Ettersom Friedrich aldri har avtjent tysk militærtjeneste, får han ikke oppholdstillatelse i gamlelandet. Friedrich og Elizabeth må flytte tilbake til USA.

Flau

Lenge var Donald Trump flau over sine tyske aner. Sannsynligvis lå det til familien og deres beskjemmelse over det dårlige forholdet mellom tyskerne og amerikanerne under begge verdenskrigene.

I bestselgeren "The Art of the Deal" i 1987 skrev Trump at besteforeldrene ikke var fra Kallstadt i Tyskland, men fra Karlstad i Sverige.

I et intervju med Vanity Fair i 1990 medgikk han at besteforeldrene var tyskere, skriver Frankfurter Allgemeine Zeitung og da han ble oppsøkt av den tyske dokumentarfilmskaperen Simone Wendel som var på sporet etter hjembygdas store sønner i filmen Kings of Kallstadt, fikk pipa en annen lyd.

– Mine besteforeldre var tyske og jeg har en flott tysk arv som jeg er veldig stolt av. Jeg elsker Kallstadt, sa Trump.

Fritt etter en annen president sa han også i samme film:

– Ich bin ein Kallstadter!

USAs påtroppende president, har imidlertid aldri besøkt bygda.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt