Hopp til innhold

Trump: Har sett bevis på at koronaviruset stammer fra laboratorium i Wuhan

President Donald Trump sier han har sett bevis på at det nye koronaviruset stammer fra et kinesisk laboratorium. I går sa sjefen for USAs etterretning at viruset ikke er menneskeskapt.

Virus Outbreak Trump

President Donald Trump har de siste dagene ikke hatt vanlige pressekonferanser i Det hvite hus. Men i går svarte han på spørmål fra media i forbindelse med et møte som egentlig handlet om beskyttelse av de eldre.

Foto: Alex Brandon / AP

Presidenten kom med uttalelsen under en pressekonferanse i Det hvite hus torsdag kveld, men oppga ingen kilde for påstanden.

– Jeg har ikke lov til å si det, sa Trump da han ble spurt om detaljer.

Han sa at enten har Kina ikke klart å stanse viruset, eller så har de bevisst valgt å ikke gjøre det.

– De kunne ha stoppet det. Kina er et veldig avansert land, sa han.

– Det er en forferdelig ting som skjedde. Om det var et uhell eller om det startet med et uhell, og at de fortsatte med flere, eller om noen gjorde noe med vilje, sa Trump.

USAs etterretning: Ikke menneskeskapt

Tidligere på dagen i går hadde USAs etterretning konkludert stikk i strid med antydningen om at Kina kan ha produsert koronaviruset med vilje.

Richard Grenell er fungerende direktør for Den nasjonale etterretningen i USA.

Richard Grenell er fungerende direktør for Den nasjonale etterretningen. Han skal samordne arbeidet i de ulike etterretningsorganisasjonene og være presidentens fremste rådgiver når det gjelder etterretning.

Foto: Denis Balibouse / Reuters

– Etterretningssamfunnet slutter seg til den brede vitenskapelige enigheten om at covid-19-viruset ikke er menneskeskapt eller genetisk modifisert, heter det i en kunngjøring fra direktørens kontor.

Det er direktøren for Den nasjonale etterretningen, Richard Grenell, som har ledet arbeidet med å undersøke teorien om koronavirusets opphav. Han har ansvar for å koordinere virksomheten i USAs 17 etterretningsorganisasjoner.

I kunngjøring står det også at USAs etterretningsorganisasjoner vil «fortsette å undersøke all informasjon og etterretning grundig for å kunne fastslå om utbruddet begynte etter kontakt med smittede dyr, eller om det var resultat av et uhell på et laboratorium i Wuhan».

Neppe et uhell i laboratoriet

USAs ikke-kommersielle radio, NPR, har spurt et titalls forskere om koronaviruset kan ha spredd seg fra det internasjonalt anerkjente Instiuttet for virologi i Wuhan ved et uhell. Svaret deres er nei.

  • Først måtte forskerne finne viruset i naturen. De aller fleste virus fra flaggermus har ikke evnen til å smitte mennesker. Så det ville være som å vinne i lotteri.
  • Innsamling av og arbeid med virus som er potensielt smittsomme foregår alltid under ekstreme sikkerhetsprosedyrer. Alle prøver som kan inneholde virus blir umiddelbart frosset ned.
  • Virus blir «deaktivert» gjennom en kjemisk prosess før laboratorietestingen starter. Det genetiske materialet beholdes, men det kan ikke lenger smitte.
P4 laboratoriet i Wuhan

Ansatte ved et av laboratoriene ved Insituttet for virologi i Wuhan. De er pakket inn i solide beskyttelsesdrakter. Bildet er tatt 23. februar 2017.

Foto: Johannes Eisele / AFP

Det mest sannsynlige er fortsatt at viruset har gått veien fra flaggermus til menneske via en mellomvert.

Skjelldyret, som ble solgt ulovlig på dyremarkedet i Wuhan, har vært en populær «syndebukk». Men det er på ingen måte bevist at den var mellomverten.

Tiger i New York smittet

– Det faktum at viruset har smittet en tiger i dyreparken i New York, viser hvordan viruset kan flytte rundt mellom artene, sier professor Stephen Turner til The Guardian.

Virus Outbreak New York

Tigeren Nadia i Bronx zoo ble trolig smittet av en dyrepasser. Hun testet positivt for korona 5. april, men er på bedringens vei.

Foto: Julie Larsen Maher / AP

Tigeren i Bronx Zoo ble smittet av en ansatt som ikke viste tegn til symptomer, tror ledelsen i dyreparken.

Men Stephen Turner mener dette er et tegn på at vi ennå ikke forstår hvordan viruset flytter seg, og at det er for tidlig å konkludere med at skjelldyret var mellomverten.

Turner er sjef for avdelingen for mikrobiologi ved Monash-universitetet i Melbourne, Australia.

Trump ønsker å straffe Kina – uansett

Trump sa i et intervju med Reuters onsdag at Kinas håndtering av koronaviruset viser at ledelsen i Beijing «vil gjøre alt de kan» for å hindre at han blir gjenvalgt i november.

The Washington Post har snakket med flere kilder som forteller at Trumpadministrasjonen nå undersøker muligheter for å kreve kompensasjon eller straffe Kina for måten landet har håndtert koronapandemien på.

Den prosessen er tilsynelatende helt uavhengig av hva landets etterretningsorganisasjoner mener om Wuhan-laboratoriets rolle i utbruddet.

Blant tiltakene som vurderes er disse:

  • Slutte å betale tilbake gjeld USA har til Kina
  • Oppheve den kinesiske statens immunitet. Det vil si i praksis si at en amerikansk domstol kan behandle søksmål fra den amerikanske staten eller enkeltpersoner mot Kina.
  • Pålegge føderale myndigheter å kjøpe medisiner og medisinsk utstyr produsert i USA. Det vil ramme kinesiske produsenter kraftig.
Donald Trump og president Xi Jinping

President Donald Trump har vaklet mellom å rose og å anklage Kina for måten landet har håndtert koronapandemien på. Jo mer Trump har blitt kritisert for håndteringen av pandemien, jo klarere har han gitt Kina skylden for at pandemien spredte seg til mesteparten av verden. Her er Trump i et mer gemyttelige lune sammen med Kinas president Xi Jinping under G20-møtet i Japan, 29.6.2019.

Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB Scanpix

USA avhengig av kinesisk utstyr

Men det er risikabelt å straffe Kina nå. For USA importerer store mengder medisinsk beskyttelsesutstyr fra Kina.

Nylig ba USAs utenriksdepartement Kina om å droppe nye regler for kvalitetskontroll av slikt utstyr. Amerikanerne vil ha munnbindene og beskyttelsesdraktene raskt!

Nok en gang kolliderer landets medisinske behov og president Trumps politiske instinkter.

SISTE NYTT

Siste nytt

Minst én person mistet livet og flere ble såret i russisk angrep i hovedstaden Kyiv natt til tirsdag. Dette var det tredje angrepet på ett døgn.

Massivt angrep mot Kyiv natt til tirsdag

Minst én person mistet livet og flere ble såret i russisk angrep i hovedstaden Kyiv natt til tirsdag. Dette var det tredje angrepet på ett døgn.