Hopp til innhold

Trump: «Russland-saken» var med å avgjøre FBI-sjefens skjebne

USAs president Donald Trump innrømmer at «denne Russland-saken» var i tankene hans da han sparket FBI-sjefen. Trump gjentar at det ikke var noen hemmelig avtale mellom hans valgkampteam og Russland.

Trump til NBC: Ingen avtale mellom meg og Russland. – Jeg er ikke involvert i Russland. Ikke lån, ikke noe

I intervjuet med NBC sier president Donald Trump at han uansett ville sparket FBI-sjef James Comey og at det aldri er et passende tidspunkt å gjøre det.

I et intervju med TV-kanalen NBC News sier Trump at han solgte en bygning til en russer for mange år siden og arrangerte Miss Universe i Moskva for flere år siden. Nå har han ingen forbindelser til Russland, sier han og legger til at han ikke har mottatt lån fra Russland eller har eiendom der.

– Jeg er ikke involvert i Russland. Ikke lån, ikke noe, sier han.

Intervjuet kommer få dager etter at Trump ga FBI-sjef James Comey sparken midt under byråets etterforskning av de påståtte forbindelsene mellom Trump-medarbeidere og Russlands innblanding i presidentvalget.

Donald Trump

USAs president Donald Trump benekter at han har bånd til Russland.

Foto: Evan Vucci / AP

Ville sparket Comey uansett

Presidenten sier at han i lang tid hadde planlagt å sparke Comey, men innrømmer at anklagene om russisk innblanding i valget, eller «denne Russland-saken», var i tankene hans da han tok beslutningen. Trump mener demokratene har funnet på Russland-forbindelsen som en unnskyldning for at de tapte valget.

Trump fortalte også NBC at rådene og brevet fra visejustisministeren om Comeys håndtering av Clintons epostgranskning, ikke hadde noe med avgjørelsen å gjøre slik Det hvite hus sa tidligere i uka.

– Presidenten har tenkt på dette i flere måneder. Beskrivelsene han brukte om Comey, levner ingen rom for tolkning. Comeys opptreden det siste året har gjort at oppsigelsen var nødvendig, sa talsperson Sarah Huckabee Sanders etter Trumps uttalelser.

Hun mener likevel justisministeren og visejustisministerens støtte var viktig. Samtidig kaller hun granskingen av angivelige forbindelser mellom Russland og Trumps valgkamp «en av de minste tingene» som FBI driver med.

FBI-etterfølger: Russland-granskingen er svært viktig

Fungerende FBI-sjef Andrew McCabe avviser Det hvite hus' uttalelse om at FBIs Russland-gransking er av liten betydning. Granskingen er av svært stor betydning, sa han i en høring i Senatet.

McCabe sa også at et stort flertall av de ansatte i FBI støtter James Comey, som tirsdag fikk sparken av president Donald Trump. Det hvite hus har hevdet at Comey ikke lenger hadde støtte innad i FBI.

Trump ville ha Comeys lojalitet

New York Times skriver at president Trump, under en privat middag med Comey i januar, minst to ganger spurte om FBI-sjefen ville være lojal mot ham.

To personer, som angivelig har kjennskap til innholdet i samtalen, forteller til avisa at Trump og Comey snakket om valget og hvor mange publikummere som kom til Trumps valgmøter. Så vridde presidenten samtalen over til lojalitet og troskap.

Comey ville ikke forplikte seg til å være lojal, men fortalte presidenten at han alltid ville være ærlig mot ham. Comey har fortalt andre, ifølge New York Times, at han ikke ville være pålitelig i tradisjonell politisk forstand.

«Fake news» om Russland

Donald Trump har gjentatte ganger avvist at han, eller kampanjen hans, har hatt forbindelser eller samarbeid med Russland. I februar kalte Trump rapportene om mulig kontakt med Russland for «falske nyheter». Rett før hadde presidenten avskjediget sin nasjonale sikkerhetsrådgiver Mike Flynn fordi han hadde løyet for visepresident Pence om samtaler med russere.

Laster Twitter-innhold

Trump sendte også en tweet to uker før presidentinnsettelsen der han skrev det han gjentok i intervjuet i natt, at han ikke har noe med Russland å gjøre.

Dagen etter Comey ble sparket tok president Trump i mot den russiske utenriksministeren og den russiske ambassadøren i Washington. Kun russiske Tass fikk ta bildet av møtet, som den russiske ambassaden la ut på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Trump vil granske påstått juks

I fjernsynsintervjuet legger Trump til at russerne ikke påvirket stemmegivningen i USA, selv om folk ser ut til å tro det.

– Hvis Russland eller noen andre prøver å påvirke våre valg, synes jeg det er fryktelig, og jeg vil komme til bunns i det og sørge for at det aldri skjer, sier han, samme dag som han underskrev en presidentordre for å nedsette en kommisjon som skal granske nettopp påstandene om valgfusk.

Kommisjonen, ledet av visepresident Mike Pence, skal granske om valgsystemet er sårbart, anklagene om at velgere kan registrere seg flere ganger og bekymring for at velgere undertrykkes eller ikke får registrert seg. En rekke delstatsjustisministre sitter også i kommisjonen, som skal komme med en rapport en gang i 2018.

SISTE NYTT

Siste nytt