Trump: – Vanærer vårt land og vårt forsvar

Den amerikanske sersjanten Bowe Bergdahl slipper fengselsstraff for å ha desertert fra de amerikanske styrkene i Afghanistan. Nå reagerer Donald Trump på Twitter.

Bergdahl Trump

I valgkampen omtalte Donald Trump Bergdahl som en forræder. Nå twitrer han om Bergdahl og kaller dommen en vanære av både USA og USAs forsvar.

Foto: John Locher / AP

Straffeutmålingen ble avsagt i dag i en krigsrett ved Fort Bragg i North Carolina. Bergdahl har tilstått at han deserterte før han ble tatt til fange av Taliban i Afghanistan.

Bergdahl får avskjed i unåde fra det amerikanske forsvaret og mister sin grad og all rett til lønn, men slipper å sone i fengsel.

Trump tweet

Her er meldingen fra Donald Trump på Twitter som viser hans vrede over dommen mot Bowe Bergdahl.

Foto: Skjermdump twitter

Donald Trump tok til twitter-kontoen sin ikke lenge etter at dommen ble forkynt. Her kommenterer presidenten at det er en komplett og total vanære av USA og USAs forsvar.

Donald Trump var blant dem som gikk aller lengst da Barack Obama hentet hjem Bergdahl i bytte mot Taliban-fanger, og som i valgkampen gjentatte ganger omtalte Bergdahl som «en skitten, råtten forræder» som fortjente å bli henrettet ved skyting eller kastet ut av et fly uten fallskjerm.

Flere soldater anklaget også Bergdahl for å ha ansvaret for at amerikanske soldater ble drept og såret mens de forsøkte å få ham fri.

Norskættet far

Bergdahl forsvant fra post i Paktika-provinsen i Afghanistan i juni 2009, men omstendighetene er aldri bekreftet. 18 dager senere offentliggjorde Taliban den første videoen av ham, men det skulle gå hele fem år før han til slutt ble frigitt.

Det skjedde etter at det var inngått en avtale om fangeutveksling med USA, som løslot fem Guantánamo-fanger.

Bergdahl, som har norskættet far og svenskættet mor, ble kort tid etter løslatelsen stilt for krigsrett, tiltalt for å ha desertert og for å ha satt medsoldaters liv i fare.

31 år gamle Bergdahl sa seg skyldig etter begge de to tiltalepunktene da han møtte i retten i oktober.

Forvirret amerikanerne

Saken har forvirret og delt det amerikanske samfunnet i flere år. Soldaten Bowe Bergdahl erklærte seg tidlig skyldig i å ha desertert under tjenestegjøring i Afghanistan.

USA-DEFENSE/BERGDAHL

Her er Sersjant Robert Bowdrie «Bowe» Bergdahl på vei inn til den militære domstolen ved Fort Bragg, mandag 23. oktober.

Foto: JONATHAN DRAKE / Reuters

Da han forsvant i Afghanistan var han 23 år gammel. Bergdahl fra Sun Valley i Idaho la ikke igjen noen som helst antydninger om hvor han hadde tatt veien, og ingen i hans avdeling kunne finne ham.

I forkant hadde han skrevet brev til sine foreldre der han sa han skammet seg over å være amerikaner, og at krigsinnsatsen i Afghanistan var på feil spor.

Plukket opp meldinger

Senere på dagen plukket amerikanerne opp meldinger fra Talibans radiokommunikasjon:

«En amerikansk soldat med et kamera leter etter noen som snakker engelsk» lød en av de første meldingene. Senere ble det sagt at Bergdahl var tatt, ifølge CBS News.

Bergdahl havnet i klørne til det taliban-tilknyttede Haqqani-nettverket i Pakistan.

Det skulle gå hele fem år før Bergdahl til slutt ble frigitt. Det skjedde etter at det var inngått en avtale om fangeutveksling med USA, som løslot fem Guantánamo-fanger.

Amerikaneren ble overlevert til amerikanske spesialsoldater nær byen Khost i Afghanistan, like ved den pakistanske grensen, den 31. mai 2014, skriver BBC.

Bergdahl var den eneste amerikanske soldaten som til nå har blitt holdt fanget under krigen i Afghanistan.

Presidentvalget kort forklart

Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Kan Biden slå Trump?

SISTE NYTT

Siste nytt