NRK Meny
Normal

Trump: – Bare en sak skiller oss

WASHINGTON (NRK): Donald Trump oppfordrer til samling og sier at "hele verden snakker om" de millioner av nye velgere han får inn i partiet. – Etablissementet burde omfavne det som skjer, mener han.

Rubio, Trump, Cruz og Kasich lytter til nasjonalsangen

De republikanske presidentkandidatene lytter til nasjonalsangen før CNNs debatt i Miami i kveld.

Foto: CARLO ALLEGRI / Reuters

De fire republikanske presidentkandidatene, kjent for å anklage og angripe hverandre, var forsiktige da de møttes i Florida til den 12. fjernsynsdebatten.

– Vi skal finne løsninger sammen og jeg kan ikke tro hvor sivilisert det er her oppe, sier forretningsmannen Trump etter en halvtimes debatt med de tre rivalene senator Ted Cruz, senator Marco Rubio og guvernør John Kasich.

Denne gang handlet det ikke om størrelsen på Trumps hender. Debatten blir omtalt som en annerledes runde der politikk og substans var i sentrum. Amerikanske medier er mer opptatt av hvor rolig debatten gikk for seg enn sakene.

– Dette valget står om vår identitet som nasjon og folk, sa Rubio i sine innledningskommentarer. Cruz fulgte opp med å si at det ikke handler om fornærmelser eller angrep, men folks frihet. Guvernør Kasich vil føre makt tilbake til delstatene fordi det er i lokalsamfunnene USAs styrke ligger, mener han.

Debatten holdes fem dager før velgere i folkerike delstater som Florida og Ohio kan avgjøre hvem som blir partiets presidentkandidat.

Uenige om frihandel

Donald Trump sier at det eneste som skiller ham fra en vanlig republikaner er hans syn på handel. Den omstridte forretningsmannen, som så langt har flest landsmøtedelegater bak seg, mener USA har hatt «skrekkelige forhandlere» og «grufulle handelsavtaler».

Han vil reforhandle avtalene og truer med å skattlegge import fra land som ikke «oppfører seg».

Senator Rubio mener derimot at USA tjener på frihandel fordi det gjør at landet får tilgang på nye markeder. Han viser også til blomsterimporten fra Colombia, som har gitt flere amerikanere jobber.

Kasich og Cruz går til valg på å beskytte amerikanske arbeidsplasser og stramme til avtalene.

– Den neste næringen som kommer til å slite er serviceindustrien, mener Cruz, om ikke immigrasjon og handelspolitikk går hånd i hånd.

Frykter splittelse

Lederen for det republikanske partiet, Reince Priebus, håper partiet vil samle seg rundt den som blir nominert på landsmøtet i sommer.

– Kan vi ikke iallfall være enige om at en av disse fire er bedre enn Hillary Clinton eller sosialisten bernie Sanders, sa han til publikum i salen før debatten startet.

I morgen er det ventet at Ben Carson, som trakk seg «supertirsdag», kommer til å stille bak Donald Trump. Senator Ted Cruz fikk i dag støtte fra senatorkollega Mike Lee. Han er den første i Senatet som samler seg bak Cruz.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt