Trump vurderer å bevæpne lærere

USAs president Donald Trump mener væpnede lærere kan hindre skoleskytinger, og vil vurdere om enkelte lærere skal ha tilgang til våpen på skolene.

Trump møter elever etter skoleskyting

President Donald Trump møtte elever fra Marjory Stoneman Douglas High School onsdag.

Foto: MANDEL NGAN / AFP

Både strengere våpenlover og bevæpning av lærere ble foreslått da Donald Trump møtte skoleelever og lærere i Det hvite hus onsdag. Bakgrunnen for møtet var skoleskytingen på Marjory Stoneman Douglas High School i Florida for en uke siden. 17 personer ble drept da en tidligere elev skjøt rundt seg på skolen.

I etterkant av skoleskytingen har flere tatt til orde for strengere våpenlover og andre tiltak som kan hindre slike hendelser.

Ett av forslagene som president Trump ønsker å se nærmere på er bevæpnede lærere. Han mener trente ansatte på skolen skal kunne bære våpen.

– En våpenfri sone er bare som å si til en galning at «her kan du gå inn og skyte», sa Trump.

Trump mener skoler vil bli tryggere dersom man gir våpentrening og tilgang til våpen til om lag 20 prosent av lærerne.

– Det vil naturligvis kun være snakk om folk som kan håndtere våpen skikkelig.

Jukselapp: «Jeg hører dere»

I etterkant av møtet har president Trumps forberedelsesnotater fått mye oppmerksomhet. På bilder av arket Trump hadde på møtet kan man se teksten «Jeg hører dere».

– Dette bildet av Trumps notater viser hans empatimangel bedre enn noe annet, skriver Washington Post i sin spalte The Fix.

Lappen den amerikanske presidenten hadde med seg i møte med overlevende etter skoleskytinga i Florida vekker oppsikt.

Flere har reagert på president Trumps jukselapp i møtet med skoleelevene.

Forbud mot omstridt våpentillegg

Trump satt stille og hørte på elever og lærere fortelle om de grusomme opplevelsene.

Møtet fant sted dagen etter at Trump beordret justisdepartementet til å innføre forbud mot såkalte bump stocks, en innretning som omgjør halvautomatiske våpen til helautomatiske.

Et slikt våpentillegg ble brukt under masseskytingen i Las Vegas i oktober 2017.

Tirsdag stemte delstatspolitikere i Florida nei til et forslag fra demokraten Kionne McGhee om et mulig forbud mot salg og besittelse av visse typer våpen.

David Hogg, som er ansvarlig for TV-stasjonen som studentene ved skolen driver, har de siste dagene anklaget politikerne for å ikke gjøre noe med våpenlovene.

Han var invitert, men avsto fra å komme, bekrefter moren Rebecca Boldrick, ifølge nyhetsbyrået AP.

Mener politiet bør ta bekymringsmeldinger på alvor

Presidenten har også gått hardt ut mot det føderale politiet, FBI, etter skoleskytingen. Han mener de må ta bekymringsmeldinger om potensielt farlige personer på alvor.

Laster Twitter-innhold

Både FBI og lokalt politi skal ha fått bekymringsmeldinger om 19-åringen som senere skjøt og drepte 17 personer på skolen i Florida. Enkelte av disse meldingene skal ha kommet flere måneder før skoleskytingen.

SISTE NYTT

Siste nytt