Trump vil stenge grensen for flere muslimske land

Kilder hevder Donald Trump vil utestenge visumsøkere fra flere muslimske land i dag.

Donald Trump hever neven i været

VIL STENGE GRENSEN: Donald Trump skal i dag ta grep mot innvandring.

Foto: CARLOS BARRIA / Reuters

Søkere fra Syria og seks andre land i Midtøsten og Afrika vil ikke få slippe inn i USA hvis Trump får viljen sin. Det skriver Reuters.

Representanter fra kongressen og innvandringseksperter skal ha informert nyhetsbyrået om at Trump i dag skal skrive under på en presidentordre som vil stenge grensen for visumsøkere fra Iran, Irak, Libya, Somalia, Sudan, og Yemen i tillegg til Syria. Alle land med en stor muslimsk majoritet.

Det er også ventet at Trump de neste månedene skal lukke grensen for alle flyktninger, med unntak av religiøse minoriteter som forfølges. Dette skal opprettholdes inntil strengere personkontroll er på plass.

– Fra et juridisk standpunkt kan han gjøre dette, sier Stephen Legomsky, professor ved Washington University School of law til Reuters.

– Det er en forferdelig idé politisk, fordi det er en så store humanitære behov for flyktninger akkurat nå.

Dette bestrides. Immigrasjonsekspert Hiroshi Motomura ved UCLA School of law hevder tiltaket er diskriminerende mot muslimer, noe som vil være grunnlovsstridig.

– Kommentarene fra han og de rundt ham under valgkampen fokuserte veldig mye på religion, sier Motomura.

Trump foreslo et forbud mot muslimer under valgkampen, og sa det ville beskytte amerikanere mot jihadistangrep.

Vil bygge muren

De første fem dagene har vært travle for USAs 45. president, og på sin private Twitter-konto hintet Trump om at han har store planer for onsdag.

«Stor dag for nasjonal sikkerhet planlagt i morgen. Blant flere andre ting: Vi skal bygge muren!»

Laster Twitter-innhold

Her nevner presidenten også den mye omtalte muren han ønsker å bygge på grensen mot Mexico. Den er et annet ledd i Trumps immigrasjonspolitikk.

CNN skriver at Trump-administrasjonen i dag vil øremerke føderale midler til å bygge muren, men detaljene i hvilke tiltak som skal tas er uvisst.

Under et valgmøte i Nord-Carolina mandag lovte Donald Trump å bygge en mur mot grensen til Mexico, så «høy som taket her».

– Voks opp!

Bygging av den berømte muren har på mange måter vært overskriften i Trumps valgkamp.

Selv om Mexico aldri har gitt signal om at de ønsker å betale, har Trump hele veien lovt sine velgere at deres naboer i sør skal spandere muren. På en pressekonferanse i forrige gjentok Trump uke gjentok han dette løftet.

Mexico har derimot vist liten vilje til å finansiere Trumps valgløfte, og tidligere mexicansk president Vicente Fox Quesada tvitret den gang at Mexico ikke vil betale for «den dumme muren».

Fox var på banen igjen i natt og fyrte av en kraftsalve mot amerikanernes nye øverstkommanderende.

«Trump, voks opp, og oppfør deg som en president! Slutt å lyve for det amerikanske folk, du vet du tapte folkeavstemningen,» sier Quesada med klar henvisning til at Trump fikk færre stemmer enn Hillary Clinton totalt.

Laster Twitter-innhold

Trump har hatt travle dager, og en forpliktelse til å gjennomføre muren vil være hans femte presidentordre siden han avla ed fredag. I tillegg har Trump begynt arbeidet mot å avskaffe Obamacare, og at USA skal trekke seg fra frihandelsavtalen TPP.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt