Trump sier han vil forby TikTok i USA: – Vi ser på andre alternativer

USAs president Donald Trump sa fredag kveld at han vil forby den kinesiske videoappen TikTok. Lørdag morgen sier han at de ser på andre muligheter.

MYE SOM SKJER: Vi gjør kanskje andre ting enn å forby TikTok, sier president Donald Trump lørdag morgen.

– Vi følger med på TikTok. Det kan hende vi forbyr TikTok. Kanskje vi gjør noe annet, det er et par alternativer. Det er mye på gang, så vi får se hva som skjer. Men vi ser på andre alternativer av respekt for TikTok, sier president Donald Trump lørdag morgen utenfor Det hvite hus.

Det er ingen opplysninger om hvilke alternativer presidenten viser til, men både avisen New York Times og kanalen Fox Business meldte fredag at IT-giganten Microsoft skal være i samtaler om et mulig kjøp av TikTok.

Trump skal ha sagt tidligere at han er negativ til forslaget om å la et amerikansk selskap få kjøpe TikToks virksomhet i USA.

Illustrasjonsfoto: Apper

Den kinesisk-eide appen TikTok på en mobiltelefon.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Forbudet kunne komme lørdag

Nyhetsbyrået Ap meldte at forbudet mot appen kunne komme allerede lørdag.

Trump skal ha kunngjort nyheten til journalister om bord på presidentflyet «Air Force One» på vei tilbake fra Florida fredag kveld.

– Når det gjelder TikTok vil vi forby dem i USA, sa han.

Flere journalister som var om bord i flyet fredag kveld, har opplyst at presidenten vurderte om han skulle utstede en presidentordre som forbyr TikTok. Eller om han skulle bruke økonomiske kriselover.

TikTok eies av det kinesiske selskapet Byte Dance. Siden lanseringen i 2017 har appen blitt svært populær. Spesielt populær er den blant unge brukere.

Appen brukes til å lage og dele videoer på mellom 15 og 60 sekunder. Mange av videoene inneholder musikk, miming og dansing.

Trump

UT AV FLYET: President Donald Trump skal ha kunngjort nyheten til journalister om bord på presidentflyet «Air Force One» på vei tilbake fra Florida fredag kveld.

Foto: Alex Brandon / AP

– Må få støtte fra kongressen

– I utgangspunktet må man ha en lovgivning i kongressen for at dette her skal være gyldig over tid, sier rådgiver i Civita, Eirik Løkke.

Det er en pågående diskusjon i amerikansk lovgivning hvor mye den amerikanske presidenten kan bestemme selv, og hva han må ha i flertall i kongressen for å vedta, sier han.

I USA kan presidenten i alvorlige tilfeller, der for eksempel nasjonal sikkerhet trues, utstede en presidentordre, sier Løkke.

– Men hvis dette skal gå over tid, må han få støtte fra kongressen.

Frykter kinesisk overvåkning

Den svært populære appen har mange kritikere.

India har forbudt appen. Det skjedde etter dødelige grensekamper mellom de to asiatiske gigantlandene. Mange andre har også fryktet at Kina skal bruke appen til å overvåke brukerne.

Løkke sier det er viktig at man ikke stoler for mye på at kinesiske selskaper er uavhengige av kommunistpartiet og den kinesiske staten. Personinformasjon kan havne hos dem.

– Og det kan igjen brukes til å underminere demokratiet, enten om det er i USA eller andre steder i vesten.

3pjbXvwxFsc

EIER TIKTOK: Ansatte i ByteDance foran selskapets hovedkontor i Beijing. Det er ByteDance som eier TikTok.

Foto: GREG BAKER / AFP

Kina sier det vil skade troverdigheten til USA

Beijing har kritisert USA for å vurdere å forby TikTok. Kina sier at det vil skade interesser for virksomheter og den amerikanske befolkningen.

Den kinesiske utenriksministeren Wang Wenbin, sa i Beijing torsdag at USA må lytte til det internasjonale samfunnets oppfordringer.

– Ha et åpent, rettferdig og ikke-diskriminerende miljø for alle markedsaktører. Inkluder kinesiske selskaper i USA og slutt å gjør politikk av økonomi- og handelssaker. Dette angår troverdigheten til USA, sa Wenbin torsdag i en pressekonferanse.

Den kinesiske utenriksministeren Wang Wenbin

SKADE INTERESSER: Utenriksminister Wang Wenbin, sa i en pressekonferanse i Beijing torsdag, at hvis USA forbyr TikTok, vil det skade interesser for amerikanske virksomheter.

Foto: Tingshu Wang / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt