Trump vil forby såkalte «bump stocks»

President Donald Trump beordrer justisdepartementet å innføre forbud mot såkalte «bump stocks», et tilleggsutstyr som gjør halvautomatiske våpen skyter mye raskere.

En AR-15-rifle med Bump Stock vises frem av en skyteinstruktør i Nord-Carolina.

En AR-15-rifle med Bump Stock vises frem av en skyteinstruktør i Nord-Carolina.

Foto: Allen G. Breed / AP

– For noen øyeblikk siden, undertegnet jeg en ordre til justisministeren om å foreslå reguleringer som kan forby alle mekanismer som gjør lovlige våpen om til maskingevær, sa Trump under en seremoni i kveld.

«Bump stocks» er en liten mekanisme som festes ved avtrekkeren og gjør at halvautomatiske våpen skyter langt raskere. til helautomatiske.

Et halvautomatisk våpen er et våpen der man må trykke inn avtrekkeren for hvert skudd.

Når man monterer en «bump stock» fører det til at rekylen brukes til å fyre av neste skudd. Det er fingeren til skytter som trekker av avtrekkeren mens geværet «hopper» frem og tilbake.

Dermed kan man fyre av langt flere skudd med et våpen ved å montere en «bump stock».

Mekanismene selges fritt på nettet med priser ned mot hundre dollar per stykk.

En undersøkelse New York Times har gjort av flere masseskytinger tyder på at man skyter nesten fire ganger raskere ved hjelp av en bump stock.

Massemorderen i Las Vegas

«Bump stocks» ble brukt av Stephen Craig Paddock da han drepte 59 mennesker i Las Vegas i oktober i fjor.

Etter skytingen krevde Demokratenes senator Dianne Feinstein at det ble forbudt å selge og produsere «bump stocks», avtrekkermekanismer og annet tilbehør som kan akselerere skuddtakten i en halvautomatisk rifle.

Det hvite hus' talskvinne Sarah Sanders sa den gang at presidenten var åpen for å diskutere temaet, men at han på daværende tidspunkt ikke ønsket å ta forhastede beslutninger underveis idet Las Vegas-etterforskningen fortsatt pågikk.

I kveld opplyste Sanders at ferdig utformede reguleringer skal ferdigstilles i løpet av de kommende dagene.

Krav om restriksjoner

Etter skolemassakren i Florida i forrige uke der 17 personer ble drept er det kommer krav om strengere våpenlover fra en rekke hold.

I går sa Det hvite hus at presidenten støtter et forslag om å bedre bakgrunnssjekken av folk som ønsker å kjøpe våpen.

SISTE NYTT

Siste nytt