Trump-velgere: Presidentens råd endrer ingenting

At Donald Trump nå anbefaler munnbind, overbeviser ikke Trump-velger Cindi Roberts (52). Hun synes folk må få bestemme selv.

GA ETTER: Donald Trump brukte munnbind offentlig 11. juli da han besøkte et militærsykehus. I går anbefalte han alle som ikke kunne holde avstand om å bruke munnbind.

GA ETTER: Donald Trump brukte munnbind offentlig 11. juli da han besøkte et militærsykehus. I går anbefalte han alle som ikke kunne holde avstand om å bruke munnbind.

Foto: Patrick Semansky / Patrick Semansky

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Eksperter er ikke lenger i tvil om at bruk av munnbind begrenser smitte av koronaviruset.

Men munnbind eller ikke, har blitt et politisk betent spørsmål i USA.

Mens seks av ti demokratiske velgere sier en alltid bør bruke munnbind der en ikke kan holde avstand, sier bare 29 prosent av republikanske velgere det samme.

Cindi Roberts, Trump-tilhenger i delstaten Maine, er en av mange republikanere som er skeptiske til påbud om munnbind. At Donald Trump nå anbefaler bruken, endrer ingenting, sier Roberts.

STØTTER: Cindi Roberts fra Maine står støtt bak president Donald Trump. Også uten munnbind.

STØTTER: Cindi Roberts fra Maine står støtt bak president Donald Trump. Også uten munnbind.

Foto: PRIVAT

Hun forklarer skepsisen mot munnbind slik:

– Jeg har ikke noe mot folk som bruker det eller ikke. Det er ikke min business. Men å gjøre det obligatorisk, det er å ta fra oss friheter som gjør oss amerikanske. Det er å misbruke statens makt, sier Roberts til NRK.

Kjemper mot påbud

President Donald Trump har lenge valgt å ikke bruke munnbind.

I går, på sin første pressekonferanse om koronapandemien siden april, holdt presidenten et mørkeblått munnbind i hånda.

President Donald Trump viste frem munnbind på pressekonferansen torsdag

ANBEFALER: President Donald Trump viste frem munnbind på pressekonferansen torsdag

Foto: Evan Vucci / Evan Vucci

Han anbefalte alle som ikke kunne holde god nok avstand til folk rundt seg om å bruke munnbindet mange på høyresiden i USA misliker sterkt.

Cindi Roberts har startet en gruppe på Facebook med krav om å åpne delstaten. Hun er bekymret over alle de små bedriftene som må stenge, og hvordan det påvirker økonomien.

Maine er en av bare to delstater i USA der smittetallene nå går nedover.

USA er et av landene i verden som er hardest rammet av koronapandemien. Ifølge offisielle tall, er 144.000 mennesker døde av covid-19, mens over fire millioner er registrert smittet.

Roberts stoler ikke på informasjonen hun får av myndighetene.

– Det er noe galt med tallene vi får presentert, det er det ingen tvil om, sier Roberts.

Blant hennes meningsfeller i Facebook-gruppa Open Maine Now, sier flere de ikke vil begynne å bruke munnbind etter at Donald Trump anbefalte det.

– Nei. Aldri i livet. Er dette et lurespørsmål? er noen av svarene på spørsmålet om medlemmene i gruppa vil følge presidentens anbefalinger.

Til søksmål mot smittetiltak

En rekke delstater har påbudt bruk av munnbind i butikker og offentlige rom inne. Det har fått en del konservative velgere til å reagere. I Florida har motstandere mot munnbind gått til søksmål fordi de mener smitteverntiltaket bryter med amerikanernes grunnlovsrettigheter.

Rundt sju av ti amerikanere sier folk alltid eller som oftest bør bruke munnbind hvis de er steder de kommer i nærkontakt med andre. Men skillet mellom demokrater og republikanere er stort: 86 prosent av demokrater sier en alltid eller som oftest bør bruke munnbind på offentlige steder, mens bare 52 prosent av republikanere sier det samme, ifølge Pew Research Center.

Roberts er bekymret for den økte spenningen mellom meningsmotstandere i USA.

– Det er veldig spent. Jeg er redd det vil eksplodere her snart, sier Roberts til NRK.

Hun forteller om en teori flere konservative nå snakker om: At venstresiden ikke lenger kommer til å ville bruke munnbind, fordi Donald Trump nå anbefaler det.

– De går mot ham uansett hva han gjør. Så det ville ikke overraske meg om de snur nå som han har snudd. Hvis vi begynner å gå med munnbind med Trump-navnet på, kommer de ikke til å like det, sier Roberts.

Over 130 land i verden har påbud eller anbefalinger om å bruke munnbind. Norge er ikke et av dem.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 26.09.2021
4 581
Smittede siste 7 dager
96
Innlagte
850
Døde
4 123 472
Vaksinerte

SISTE NYTT

Siste nytt