NRK Meny
Normal

Trump vant tre delstater – Rubio trakk seg

Marco Rubio har trukket seg som republikansk presidentkandidat etter at han tapte for Donald Trump i hjemstaten Florida.

Marco Rubio trakk seg etter at han tapte primærvalget i hjemstaten Florida.

– Etter i natt er det klart at selv om vi er på den rette siden, så kommer vi ikke til å være på den vinnende siden, sa Marco Rubio til tilhengerne sine etter nederlaget i Florida i natt.

Donald Trump var igjen vinneren da republikanerne i natt holdt primærvalg i fem delstater som til sammen har nesten 20 prosent av USAs befolkning.

Han vant tre delstater og ser ut til å gå mot seier også i en fjerde.

John Kasich ligger an til å vinne primærvalget i hjemstaten Ohio og få alle delstatens 66 delegater til det republikanske landsmøtet.

Kasich får rundt 45 prosent av stemmene, mens Donald Trump ser ut til å få rundt 34 prosent.

– Du vil splitte amerikanerne, men velgerne i Ohio har sendt en klar beskjed om at vi er de forente stater, sa Kasich til CNN med tydelig adresse til Donald Trump etter at seieren var klar.

- Vi kommer til å ha flere seire fremover, sa Donald Trump etter å ha vunnet Republikanernes primærvalg i Florida.

Rubio trakk seg

Mens han tapte i Ohio tok Donald Trump en soleklar seier i Florida og sikret seg med det delstatens 99 delegater.

Både i Ohio og Florida tar vinneren av det republikanske primærvalget alle delstatens delegater til landsmøtet.

Marco Rubio

Marco Rubio talte til sine tilhengere på valgvaken sin i Miami og kunngjorde at han trakk seg etter nattens nederlag i hjemstaten Florida.

Foto: Paul Sancya / Ap

Trump ligger an til å få rundt 45 prosent av stemmene, mens Marco Rubio på 2. plass ligger an til å få snaut 28 prosent.

Kort tid etter at nederlaget var et faktum, kunngjorde Rubio at han trekker seg fra kampen om å bli Republikanernes presidentkandidat.

– Etter i natt er det klart at selv om vi er på den rette siden, så kommer vi ikke til å være på den vinnende siden, sa han til tilhengerne i Florida.

Noen av tilhengerne ropte «Nei!» og «Ikke gi deg!», men de fleste så ut som de hadde ventet at Rubio skulle trekke seg. Noen av hans frivillige valgarbeidere klemte hverandre før mengden gikk stille ut.

– Mens det ikke er Guds plan at jeg skal bli president i 2016, og kanskje ikke noen gang, er det at jeg har kommet så langt et bevis på hvor spesielt USA er, sa Rubio i talen med henvisning til at han er sønn av en fattig kubansk immigrant.

Se den foreløpige delegatfordelingen (Kilde: New York Times):

Laster innhold, vennligst vent..

Trump i Illinois

I tillegg til seieren i Florida ligger Donald Trump også an til å vinne primærvalgene i Illinois, Missouri og Nord-Carolina.

– Vi kommer til å ta flere seire fremover, og mer viktig, landet vårt kommer til å begynne å vinne igjen, sa Donald Trump på valgvaken sin i Florida.

I motsetning til i Ohio og Florida tar ikke vinneren alle delegatene i Illinois, Missouri og Nord-Carolina.

Så langt har Donald Trump vunnet tre delstater i natt og John Kasich en, mens Ted Cruz ikke har vunnet noen.

Cruz takket Rubio

– I natt var en god natt, sa Ted Cruz på valgvaken sin i Houston, Texas. Tilhengerne hans var ikke like sikre på at dette var en god natt, og det tok litt tid før de jublet for sin kandidat.

Cruz takket Marco Rubio for valgkampen og sa at han hadde inspirert millioner av amerikanere med sin personlige historie.

– Vi fortsetter å samle delegater på veien til 1237 (delegattallet som trengs for å bli nominert, red anm.). Etter i natt har Amerika et klart valg. Det er bare to kandidater som kan vinne republikanernes nominasjon, meg og Donald Trump, sa Cruz.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt