Trump vant prisen for «årets løgn»

President Donald Trump sa at varslerens gjengivelse av hans samtale med den ukrainske presidenten var nesten helt feil. Det utsagnet har blitt kåret til «årets løgn» av nettstedet Politifact.

Donald Trump

BLIR KALT LØGNER: Bare én gang i året sier PolitiFact at noe er en løgn. Et utsagn fra Donald Trump blir pekt ut i år.

Foto: Evan Vucci

Grunnlaget for de pågående riksrettsforberedelsene i den amerikanske Kongressen er blant annet telefonsamtalen mellom presidentene Trump og Zelenskyj.

En til nå ukjent varsler rapporterte om denne samtalen. Det som står i varselet er nesten det samme som senere kom fram i det offisielle sammendraget av samtalen.

Likevel hevder Donald Trump at varslerens gjengivelse av samtalen er nesten helt feil.

  • Ønsker du å bli oppdatert? Meld deg på her og få nyhetsbrev fra NRK Urix.
Plakat som støtter varsleren

SPLITTER LANDET: Synet på varsleren er meget forskjellig i de forskjellige politiske grupperingene i det nå polariserte USA.

Foto: KEVIN LAMARQUE

Kaller det løgn

Det er nettstedet PolitiFact som deler ut prisen årets løgn. Tildelingen er den eneste gangen i løpet av året de klassifiserer noe som en løgn. Det kreves meget god dokumentasjon for å slå fast at noe er en løgn.

PolitiFact mener denne dokumentasjonen eksisterer. De mener også at det god grunn til å peke ut akkurat dette utsagnet som «årets løgn».

– Dette er en usann påstand som har konsekvenser og som blir gjentatt for å undergrave den korrekte historien, skriver PolitiFact.

Nettstedet drives av det anerkjente Poynter Institute, og tidligere «vinnere» er blant annet Sarah Palin, Barack Obama og Mitt Romney.

Plakater som støtter Trump

ANGRIPER KONGRESSEN: Mange Trump-tilhengere mener det er demokratene som nå begår en urett, og at det er Kongressen som burde stilles for riksrett.

Foto: REBECCA COOK

Republikanerne mener noe annet

Gjennom nesten utallige drøftinger av samtalen, har det kommet fram hva presidenten og republikanerne mener er den mest alvorlige feilen i varselet.

Varsleren skriver at Trump presset den ukrainske presidenten.

Republikanerne peker på at det i samtalen ikke ble sagt noe som var en konkret trussel eller noe som helt klart var press. De mener varslerens bruk av ordet press har formet medienes rapportering. At akkurat dette ordet har fått så store konsekvenser.

PolitiFact argumenterer mot dette. De mener vitnemålene i riksrettsprosessen slår fast at det lå et press på ukrainerne allerede før samtalen.

De mener videre at Trump med å be om en tjeneste personlig presset den ukrainske presidenten.

Vitnet Alexander Vindman i Kongressen

PRESSET: Vitnet Alexander Vindman fortalte under riksrettshøringene at Ukraina følte seg presset til å etterforske selskapet der sønnen til presidentkandidat Joe Biden satt i styret.

Foto: Drew Angerer / AFP

Mye å ta av

Det er flere miljøer enn PolitiFact som sjekker sannheten i utsagn fra sentrale politikere. Washington Post har en løpende telling av antall feilaktige påstander og usannheter som har kommet fra Trump siden han ble president.

Tallet tirsdag formiddag norsk tid var 15.413 tvilsomme utsagn.

Til sammenligning ble tidligere president Barack Obama tatt i feilaktigheter 18 ganger i løpet av de åtte årene han hadde vervet.

SISTE NYTT

Siste nytt