NRK Meny
Normal

USA-ekspert: Trump vant, men ble tråkket på tærne

At president Barack Obama brukte tid på å legge frem fødselsattesten sin er en triumf for Donald Trump, mener professor Ole Moen. Men seieren var ikke stor.

Video Donald Trump

- Jeg er stolt over å ha tvunget Obama til å ta frem fødselsattesten sin, sier Donald Trump.

President Obama la i dag frem fødselsattesten sin under en pressekonferanse i Det hvite hus i Washington. Offentliggjøringen av attesten kom etter at blant annet Trump har sådd tvil om Obama virkelig var født i USA - kort sagt at han er en «birther».

Obama: Dette er dumheter

«Birtherne» fastholder tvilen på at Obama virkelig er født i USA, og har i tre år holdt liv i tvilen. Utgangspunktet er enkelt: De ønsker ikke Obama som president. Trump har holdt liv i «birther»-debatten ved å legge frem sin egen fødselsattest.

Ifølge grunnloven må en amerikansk president være født i USA, 35 år eller eldre, og må ha bodd i USA i minst 14 år. President Obama ble født på Honolulu, Hawaii, 4. august 1961. Hawaii er, og var da, en amerikansk delstat. Da Obama ble valg til president i 2008 var han 47 år gammel, og hadde bodd i USA siden 1971.

Jeg har viktigere ting å holde på med enn slike dumheter, sa Obama da han i dag opplyste om at attesten var å finne på nettsiden til Det hvite hus.

Video Obama om sin fødselsattest

President Barack Obama snakker om debatten rundt hans fødselsattest.

Brukte to minutter på tre år lang føljetong

– Vanligvis vil jeg ikke kommentere en sak som dette. Jeg vil heller snakke om budsjetter og USAs sikkerhet. Jeg håper dette vil sette et punktum for denne debatten, sa Obama, som viet omtrent to minutter til saken.

To minutter er ikke mye når debatten har rast i tre år. Professor i Nordamerika-studier ved UiO Ole Moen tror derfor at seieren Trump har oppnådd, er delt. På den ene siden viser det at presidenten tar Trump som en seriøs utfordrer foran presidentvalget i 2012.

Professor i Nord-Amerikastudier Ole O. Moen

Professor Ole Moen mener det er lite substans i Donald Trump.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

– Obama bruker to minutter, så får det holde. Det sier mye om kaliberet til Trump. Han tar det alvorlig nok til å si at «nok er nok». Men samtidig setter han foten på tærne til Trump ved å si at dette bare er barnsligheter, sier Moen.

– Lite substans i Trump

Moen forteller at han ikke har fulgt Trump nøye i det siste, men at han så ham på et TV-show.

– Trump er såpass på siden at jeg ikke har fulgt med. Jeg så på for å se om han kom med noe mer moderat og fornuftig, men han bare blamerte seg. Substansen i det han sier er slett, sier Moen.

Moen mener også at Obama i dag tar tak i «birther»-debatten selv for å ta ondet ved roten. Selv om det har vært en føljetong i USA, har det ikke før nå vært oppe på et presidentkandidat-nivå.

– Med det Trump driver med, sitter man igjen med en følelse av at dette er under lavmål for en på dette nivået, sier Moen.

Obamas fødselsattest

Obamas fødselsattest viser at han ble født i Honolulu på Hawaii 4. august 1961. Det står også at han kom til verden klokka 19.24 på sykehuset Kapiolani Maternity and Gynecological Hospital.

Foto: Skjermdump

Trump: Dokumentene bør undersøkes nøye

Moen mener at «birther»-debatten viser at alle midler tas i bruk i presidentkampen, også slik fordekt rasisme som «birther»-bevegelsen er. Han mener også at det er en generell anti-intellektuell «dumbing down»-tendens i USA, og at Trump ved å fronte «birther»-bevegelsen tar del i dette.

I en kommentar sier Trump om Obamas pressekonferanse i dag at offentliggjøringen fra Det hvite hus kommer for sent, skriver Huffington Post.

Til tross for dagens offentliggjøring sår Trump fortsatt tvil om presidentene fødested, og antyder at fødselsattestene kan være falske. Han mener at dokumentene bør undersøkes nøye for å bekrefte at de er ekte.

– Det er helt utrolig at dokumentene plutselig blir tilgjengelige, sier Trump.

– Dere vil bli overrasket

Offentliggjøringen av fødselsattesten til Obama er det store samtaleemnet på alle amerikanske TV-kanaler i dag. Det kommenteres at Obama kunne lagt ballen død for lenge siden, men gjorde det først nå som bevegelsen og motstanden ble økende og tok bort oppmerksomhet fra de andre budskapene han har.

Trump sier at han gir svar om tre uker på om han stiller i Republikanernes primærvalg eller ikke.

– Dere vil bli overrasket, sa han på en pressekonferanse i formiddag.

Donald Trump

Donald Trump tviler fremdeles på om fødselsattesten til president Barack Obama er ekte.

Foto: MATTHEW CAVANAUGH / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt