NRK Meny
Normal

Trump vant Arizona, Sanders gjorde comeback

WASHINGTON (NRK): Donald Trump og Ted Cruz vant et nominasjonsvalg hver i natt. Samtidig nærmest overbød de hverandre i å foreslå strenge sikkerhetstiltak i kampen mot terror.

Donald Trump

VANT: Donald Trump sikret seieren i Arizona. Han foreslo da å stenge muslimer ute av USA.

Foto: Evan Vucci / Ap

Nattens nominasjonsvalg i tre vestlige delstater ga en blandet resultatliste, men stadfester Donald Trump og HIllary Clintons ledelser i nominasjonskampen.

Trump og Clinton vant i mest folkerike Arizona der Trump sikret seg alle de 58 delegatene.

Etter nattens valg har han vunnet mer enn 60 prosent av delgatene han trenger for å bli republikanernes presidentkandidat. Ted Cruz vant imidlertid svært overlegent i Utah, der han også sikret seg støtten fra Mitt Romney, Republikanernes siste presidentkandidat. Med mer enn 60 prosent av stemmene fikk Cruz alle delstatens 40 delegater.

Cruz fortsetter å følge i hælene på Trump, men fordi John Kasich fortsatt er med i kampen er det vanskelig for ham å sikre seg et stort nok antall delegater til å nå opp til Trump

Kraftig muslimhets

Terrorangrepene i Brussel har preget valgkampen i USA det siste døgnet, og valgdeltakelsen var rekordhøy i natt, spesielt på republikansk side. Det er usikkert hva det skyldes, men de to ledende republikanske kandidatene har overbydd hverandre i å foreslå strenge tiltak for å hindre islamistiske terrorangrep i USA.

Donald Trump foreslo i går på nytt å nekte muslimer adgang til USA.

– Vi har ikke noe valg. Vi har et stort problem og vi må være smarte nå, sa Trump til Fox News og la til at angrepet i Brussel er begynnelsen på en ny æra.

Valgdagsmålinger tatt opp ved valgene her de siste ukene viser at et flertall av republikanske velgere støtter Trumps forslag om å stenge muslimer ute.

Ted Cruz var ikke snauere i går da han foreslo å utplassere permanente vaktstyrker på steder i USA der det bor mange muslimer.

Bernie Sanders i San Diego

GOD NATT: Bernie Sanders gjorde det godt og sikret seg seieren i Utah og Idaho.

Foto: MIKE BLAKE / Reuters

Sanders storeslem

På demokratisk side hadde Bernie Sanders en bedre valgnatt enn på lenge. Han vant nominasjonsmøtene i både Utah og Idaho overlegent og viste at det fortsatt er en plass for ham i kampen mot Hillary Clinton.

Clinton vant imidlertid mer folkerike Arizona, og matematikken gjør det umulig for Sanders å klare å ta henne igjen nå.

Sanders sa i natt at han vil fortsette å utfordre Clinton helt fram til valget i California 7. juni.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt