Trump trapper opp ordkrigen mot fire kongresskvinner

USAs president Donald Trump trosser rasismeanklager og skrur til de verbale angrepene mot fire demokratiske nykommere i Kongressen.

Mange har anklaget president Donald Trump for rasisme, etter at han ba fire kvinnelige minoritetspolitikere om å dra tilbake til sine opprinnelsesland.

Mange har anklaget president Donald Trump for rasisme, etter at han ba fire kvinnelige minoritetspolitikere om å dra tilbake til sine opprinnelsesland.

De fire kvinnene i Representantenes hus er kjent som «the squad» eller «troppen».

– Alt de gjør er å klage. Dette er folk som hater landet vårt. De hater det, etter min mening, lidenskapelig, sier Trump til pressen utenfor Det hvite hus.

Trump svarte på de kraftige reaksjonene som har strømmet inn etter at han i helga tvitret at de fire ferske kongressmedlemmene bør dra tilbake til «de ødelagte og kriminalitetsinfiserte» landene de kom fra.

Alle de fire kvinnene er amerikanske statsborgere, tre av dem er født i USA.

Demokratene har fordømt uttalelsene som rasistiske og splittende. Så langt har fire republikanske senatorer sagt at Trumps twitter-meldinger gikk over streken.

– Hvis dere ikke trives i USA, hvis dere klager hele tiden, så kan dere dra, dere kan dra med en gang, sier Trump.

Republikanere bryter tausheten

Senator Jeff Flake (R), som ikke tar gjenvalg, er blitt en av Trumps sterkeste kritikere. Han mener partifellene må reagere.

Laster Twitter-innhold

Senator Tim Scott (R) mener president Trump har kommet med «uakseptable personlige angrep og rasemessig støtende språk». Scott er den eneste svarte republikaneren i Senatet.

Will Hurd, den eneste svarte republikaneren i Representantenes hus, går enda lenger enn Scott og kaller uttalelsene for fremmedfiendtlige og rasistiske i et intervju med CNN.

Også de republikanske senatorene Susan Collins og Pat Toomey har tatt til motmæle. Collins ber Trump fjerne meldingene, mens Toomey sier de fire kongresskvinnenes statsborgerskap er «like gyldig som mitt eget».

Portrettbilder av the Squad

Ingen av kongresskvinnene ble nevnt med navn, men Trump refererte åpenbart til Rashida Tlaib, Ilhan Omar, Alexandria Ocasio-Cortez og Ayanna Pressley.

Foto: AP

Britiske kandidater tar avstand

Boris Johnson og Jeremy Hunt hadde i kveld den siste debatten før en av dem velges til ny leder for det konservative partiet, og dermed Storbritannias neste statsminister.

Ingen av dem ville stemple Trump som rasist, men begge er enige i statsminister Theresa May og hennes canadiske kollega Justin Trudeaus fordømmelse.

– Det er særdeles støtende. Jeg har tre halvt kinesiske barn som er britiske statsborgere. Hvis noen hadde bedt dem dra tilbake til Kina, ville jeg blitt forferdet, sa Hunt.

Boris Johnson fekter med armene

Britenes statsministerkandidat Boris Johnson mener Trumps utspill er uakseptabelt.

Foto: David Mirzoeff / AP

– Jeg er enig i at det er totalt uakseptabelt, sier Johnson om Trumps Twitter-meldinger.

– Dersom du leder et moderne, multikulturelt samfunn, så kan du ganske enkelt ikke be folk om å dra tilbake dit de kom fra, sier Boris Johnson.

Kan være Trumps valgkampstrategi

David Axelrod, som var Barack Obamas sjefstrateg, mener Trumps målrettede meldinger handler om presidentvalget i 2020.

– Med sine veloverveide, rasistiske utbrudd ønsker Donald Trump å heve profilen til sine målskiver, presse Demokratene til å forsvare dem og gjøre dem til symboler på hele partiet, tvitrer Axelrod.

– Det er en kald, hard strategi, skriver han og spår at dette bare er en forsmak på hva vi vil se fram mot valget.

Laster Twitter-innhold

Axelrod mener også manglende respons fra republikanerne, viser at Trump har full kontroll over partiet.

SISTE NYTT

Siste nytt