Trump trakk helsereformen: – Stort nederlag

Ekspert på amerikansk politikk kaller Trumps tilbaketrekking av helsereformen for «et stort nederlag». Presidenten burde valgt en enklere sak.

USA-TRUMP/ President Donald Trump hosts a Greek Independence Day celebration at the East room of the White House in Washington

Donald Trump avbildet i Det hvite hus noen timer før han måtte trekke helsereformen. Innfelt USA-ekspert Are Tågvold Flaten.

Foto: CARLOS BARRIA / Reuters

– Det er et sviende og stort nederlag, sier Are Tågvold Flaten, redaktør for amerikanskpolitikk.nom til NRK.

Donald Trumps helsereform lå an til å tape med så mye som kanskje 30 stemmer, rapporterte storavisene The Washington Post og The New York Times. Få minutter før avstemningen, ringte Trump en reporter i Washington Post og fortalte at han trekker voteringen.

Laster Twitter-innhold

– Etter å ha sett responsen på Trumps Obamacare-motstand i delstat etter delstat i 2016 er det utrolig å høre dette på hans 63. dag som president, sier Tågvold Flaten.

– Pinlig

– Det ville være pinlig å gå på et stort tap, så dette er det beste, tatt i betraktning at han ikke sikret seg nok stemmer, sier Tågvold Flaten.

Selv om Trump hadde fått gjennom reformen, ville den trolig ikke overlevd i senatet, mener eksperten. Der sitter nemlig flere moderate republikanere.

– Med en så konservativ pakke ville en uansett ikke kommet gjennom senatet. Kanskje endrer de heller på deler av reformen og tar ikke for seg en så stor helsereform, sier han.

Trump har varslet at arbeidet med en nye helsereform ikke vil bli gjenopptatt med det første.

– Vil la Obamacare eksplodere

Gro Holm

USA-korrespondent Gro Holm.

Foto: NRK

– Trump har sagt at han vil la Obamacare eksplodere og inviterer demokratene inn for å forsøke å få til en tverrpolitisk enighet om en ny helseforsikringsreform. Dette er en form for krisemaksimering, og Trump vil gjøre alvor av å gå videre, sier NRKs USA-korrespondent, Gro Holm.

Presidenten selv møtte pressen på Det ovale kontor der han blant annet uttaler at Republikanerne nå trolig vil konsentrere seg om å få på plass en ny skattereform.

– Demokratene har en utfordring. Premiene går opp i flere delstater, og Trump forsøker å sende ballen over til dem. Nå tror jeg neppe det blir noen lapping av det nåværende forslaget til helsereform, sier Holm.

Hun er usikker på om demokratene vil ta i mot invitasjonen til samarbeid.

Flertallsleder Paul Ryan i Representantenes hus erkjenner nederlaget, og sier at «dette er en skuffelse for oss. Vi hadde ikke nok stemmer i dag dessverre.»

The closer

– Med tanke på at republikanerne i så mange år har snakket om dette, og kalt Trump for «the closer» og nå likevel ikke får med seg sine egne på et republikansk lovforlag, med en republikansk president, så er det et stort nederlag for en nyvalgt president, sier Tågvold Flaten.

Helsereformen, og avskaffelsen av Obamacare, har vært den store saken for Trump og republikanerne. USA bruker hele 18 prosent av bruttonasjonalproduktet på helse, mens nabolandet Canada bruker 11 og Norge 10 prosent. Også per innbygger bruker den amerikanske staten alene mer på helse per innbygger enn noe annet land i verden.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt