NRK Meny
Normal

Trump-texanere vil ha «Texit» om Clinton vinner

61 prosent av Donalds Trumps velgere i Texas sier i en meningsmåling at de vil at delstaten skal løsrive seg fra USA dersom Hillary Clinton vinner høstens presidentvalg.

Landsmøtedelegater fra Texas

Don't mess with Texas – Ikke kødd med Texas – sto det på plakater som delegater fra Texas viste frem under landsmøte i Cleveland i juli.

Foto: JEFF SWENSEN / AFP

Meningsmålingsinstituttet Public Policy Polling (PPP) offentliggjorde denne uken en meningsmåling der de blant annet spurte velgerne om de vil at Texas skal løsrive seg fra USA og bli en selvstendig nasjon.

Grunnen til at spørsmålet i det hele tatt diskuteres er at Texas var en selvstendig nasjon fra 1836 – da de løsrev seg fra Mexico – til 1845 – da de sluttet seg til USA.

Texas bruker fortsatt kallenavnet «The Lone Star State» - «Enstjernersstaten» – som spiller på flagget landet brukte i det ni årene som selvstendig nasjon.

Delegater fra Texas

Delegater fra Texas under Republikanernes landsmøte i Cleveland i juli i år. De fleste av Texas-delegatene støttet Ted Cruz, som vant primærvalget i hjemstaten sin.

Foto: JEFF J MITCHELL / Ap

26 prosent vil bli selvstendige

Resultatet var at 26 prosent vil at Texas skal løsrive seg, mens 59 prosent vil at Texas fortsatt skal være en av USAs 50 delstater. 15 prosent sa at de ikke var sikre.

Cowboy for Trump

En av de 48 landsmøtedelegatene fra Texas som støttet Trump under landsmøtet i Cleveland i juli.

Foto: BRIAN SNYDER / Reuters

Helt annerledes ble resultatet da PPP spurte de som hadde sagt at de vil stemme på Donald Trump ved høstens valg, om de vil at Texas skal løsrive seg om Hillary Clinton vinner.

Hele 61 prosent svarte at de i så fall vil at Texas skal løsrive seg, mens bare 29 prosent vil at delstaten skal forbli en del av et USA som styres av president Hillary Clinton.

Tvilsomt om Texas har lov

Hvorvidt Texas virkelig kan løsrive seg fra USA selv om texanerne er et annet spørsmål, skriver The Atlantic.

Daværende Texas-guvernør Rick Perry sa i 2009 at avtalen fra 1845 som gjorde Texas til en del av USA, også ga delstaten rett til å løsrive seg om den ønsket det, skrev Houston Chronicle.

Etter at over 125.000 mennesker i 2013 hadde skrevet under på et opprop om at Obama-administrasjonen skulle la Texas få forlate unionen, svarte Det hvite hus ifølge New York Times at en høyesterettsdom fra 1869 slo fast at Texas ikke har rett til å løsrive seg.

Donald Trump

Donald Trump under et valgmøte i Houston i Texas 17. juni i år der scenen var pyntet med både det amerikanske flagget og Texas' delstatsflagg.

Foto: TRISH BADGER / Reuters

Trump leder i Texas

Velgere i kø i Fort Worth

Velgere i kø i Fort Worth under det republikanske primærvalget i Texas 1. mars. Trump fikk 26,7 prosent av stemmene under primærvalget i Texas, mens delstatens egen senator Ted Cruz vant valget med 43,8 prosent.

Foto: Ron Jenkins / AFP

Texas har stemt på den republikanske presidentkandidaten ved de ni siste valgene og delstatens 38 valgmenn utgjør hele 14 prosent av de 270 som er nødvendige for å vinne valget i november.

Målingen fra PPP viser at Trump leder over Clinton med seks prosentpoeng – 44 mot 38 prosent.

Det er imidlertid langt mindre enn de 15,8 prosentpoengene som Mitt Romney vant med over Barack Obama ved valget for fire år siden.

Demokratene håper derfor at den kanskje kan fravriste Republikanerne seieren i delstaten for første gang siden Jimmy Carter gjorde det i 1976.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt