Trump sa han tjente 1,3 milliarder – tapte 600 millioner

Donald Trump skrøt av at han tjente over 1,3 milliarder kroner på Trump International Hotel mens han var president. Nå viser en kongressgransking noe helt annet.

Trump International Hotel er det tidligere hovedpostkontoret i Washington D.C.

Trump International Hotel er det tidligere hovedpostkontoret i Washington D.C.

Foto: Trumphotels

I de fire årene Donald Trump var president, var Trump International Hotel det mest eksklusive stedet å bo for tilreisende til den amerikanske hovedstaden.

Det femstjerners hotellet i det tidligere hovedpostkontoret åpnet i september 2016, to måneder før Trump ble valgt til president.

Under Trumps regjeringstid var lobbyen full av diplomater, lobbyister og medlemmer av Trump-familien, skriver The Guardian.

Hotellet var ett av få steder i hovedstaden som var full av MAGA-caps, de velkjente røde med teksten «Make America great again».

Gransket av kongressen

En kongresskomite som har gransket Trumps finanser, offentliggjorde fredag dokumenter som handler om hotellet og Trumps økonomi, skriver CNN.

Dokumentene viser at Trump fra 2016 til 2020 oppga inntekter fra hotellene på over 156 millioner dollar, over 1,3 milliarder norske kroner.

I virkeligheten tapte han 70 millioner dollar – 600 millioner norske kroner – på hotellet.

Hotellet måtte også låne 27 millioner dollar fra et av Trumps andre selskaper.

Trump International Hotel var stedet å være i Washington mens Donald Trump var president. Her harTrumps daværende advokat Rudy Giuliani et møte med den ukrainskamerikanske forretningsmannen Lev Parnas i september 2019.

Trump International Hotel var stedet å være i Washington mens Donald Trump var president. Her har Trumps daværende advokat Rudy Giuliani et møte med den ukrainskamerikanske forretningsmannen Lev Parnas i september 2019.

Foto: Reuters Staff / Reuters

Anklaget for grunnlovsbrudd

Dokumentene inneholder opplysninger som kongressen har vært på jakt etter i flere år.

Demokratene har anklaget Trump for korrupsjon ved at utlendinger tok inn på hotellet og betalte høye priser for å innynde seg hos Trump.

Anklagene gikk ut på at det var et brudd på grunnlovens bestemmelser om at presidenten ikke skal motta gaver fra andre lands regjeringer.

Granskingene viser nå at hotellet fikk inn over 3,7 millioner dollar – over 31 millioner kroner – fra andre lands myndigheter. Det tilsvarer over 7400 overnattinger på hotellet, skriver Reuters.

Hotellet ga en del av inntektene til myndighetene, men oppga ikke hele beløpet, står det i den nye rapporten.

Trump-klanen var til stede da grunnstenen for hotellet ble lagt ned 23. juli 2014. Fra venstre: Eric Trump, Donald Trump Jr., Ivanka Trump og Donald Trump.

Trump-klanen var til stede da grunnstenen for hotellet ble lagt ned 23. juli 2014. Fra venstre: Eric Trump, Donald Trump Jr., Ivanka Trump og Donald Trump.

Foto: Gary Cameron / Reuters

Ute av listen over USAs rikeste

Nyhetene om hotellet kommer samme uke som det er klart at Donald Trump ikke lenger er på Forbes' liste over USAs 400 rikeste mennesker.

Det er første gang siden 1995 at Trump ikke er inne på den eksklusive listen.

Fattig er ekspresidenten likevel ikke. Forbes anslår at Trump nå har en formue på 2,5 milliarder dollar, eller drøyt 21 milliarder norske kroner.

Han mangler 400 millioner dollar – nesten 3,5 milliarder kroner – på å nå opp til en plass blant de 400 rikeste.

SISTE NYTT

Siste nytt

NRKs korrespondenter i Cape Town, Berlin, Beijing og i New York orienterer om den nye koronavarianten.

Dette er koronareglene hvis du skal reise til utlandet

Med nye smittebølger på vei en rekke steder gjelder det å holde seg oppdatert på de ulike lands regler. Nye reiserestriksjoner kan innføres på meget kort varsel.