Trump manet til samarbeid i Kongressen – og gjentok løftet om at han skal bygge en mur

USAs president Donald Trump holdt i natt den tradisjonelle talen om rikets tilstand – State of the Union. Han gjentok sitt løfte om en grensemur, men kom ikke med nye trusler.

Tonen i talen var mer forsonende enn mange trodde på forhånd. Han trakk fram at han ønsket mer tverrpolitisk samarbeid.

Tonen i talen var mer forsonende enn mange trodde på forhånd. Han trakk fram at han ønsket mer tverrpolitisk samarbeid.

Presidenten ankom Kongressbygningen presis klokka 21 lokal tid for den årlige talen. Han ble mottatt av speaker Nancy Pelosi og et tettpakket hus.

Til stede er folkevalgte representanter, regjeringen, høyesterett, veteraner, inviterte gjester og familiemedlemmer.

Trump startet med å takke krigshelter, veteraner, astronauter og andre gjester for hva de har betydd for nasjonen. Blant dem som reiste seg og hilste til tinningen var Apollo-astronaut Buzz Aldrin (89).

Se video: Stående applaus for Buzz Aldrin

– Gjennom historien er det ikke noen som kan konkurrere med Amerika, sa Trump til stormende applaus.

– Nå skal vi skape et bedre Amerika i det 21. århundret, sa han, og lovet et større, bedre og mer velstående land. Han appellerte til reparasjon av gamle sår, og ba tilhørerne legge uenighet og hevntanker bak seg og velge «greatness».

– På bare to år har vi skapt en enestående økonomisk boom, og skapt den hotteste økonomien i verden. Veksten er doblet siden jeg overtok, og arbeidsledigheten er rekordlav, sa han.

– Tåpelig etterforskning

– Det eneste som kan stanse framgangen er tåpelige, partipolitiske etterforskninger, sa Trump, med henvisning til etterforskning av en rekke av hans nåværende og tidligere medarbeidere.

Presidenten ble avbrutt av stående applaus og tilrop fra republikanerne i salen gjennom hele talen.

Mange av de demokratiske kvinnene i salen var kledd i hvitt som en hyllest til kvinners stemmerett og deltakelse i politisk liv. Trump sa at kvinneandelen i Kongressen er den høyeste noen gang, og at flertallet av de nye jobbene som var skapt i hans periode, har gått til kvinner.

Mange av de demokratiske kvinnene i salen var kledd i hvitt som en hyllest til kvinners stemmerett og deltakelse i politisk liv.

Mange av de demokratiske kvinnene i salen var kledd i hvitt som en hyllest til kvinners stemmerett og deltakelse i politisk liv.

– Nasjonal krise

Trump brukte en stor del av taletiden til å snakke om situasjonen langs Mexico-grensen og kalte det «en presserende, nasjonal krise».

– Tusenvis av immigranter er på vei mot grensen på steder som er lite overvåket. Den lovløse tilstanden på grensen er en trussel mot vår sikkerhet. Vi har en moralsk plikt til å beskytte vårt samfunn. Jeg ber dere verne den farlige sørlige grensen mot illegale innvandrere, sa han.

– Mange av dem som kjemper for åpne grenser, lever selv bak høye gjerder og porter, mens arbeidsfolk må bære byrden av den ulovlige innvandringen i form av tapte jobber, overfylte skoler og sykehus, sa han.

Trump viste også til at enorme mengder narkotika flommer inn i landet fra Mexico, og at menneskesmuglere utnytter kvinner og barn på reisen.

– Jeg vil at folk skal komme inn i landet, men de må komme på lovlig vis.

– En smart stålbarriere

Han gjentok kravet om en mur langs grensen.

Han sa han ville ha «en smart stålbarriere som man kan se gjennom, og ikke bare en enkel betongmur».

– Jeg vil få den bygget, fastslo han.

– Jeg lover dere at ulovlige passeringer av grensen vil gå langt, langt ned. Umiddelbart etter at en slik barriere er på plass, vil kriminaliteten synke og liv bli spart. Amerika vil bli et tryggere land, sa han.

Donald Trump

Bak presidenten satt visepresident Mike Pence og speaker Nancy Pelosi.

Foto: DOUG MILLS / AFP

Rask veksling mellom tema

Presidenten var også innom handelskrigen med Kina («Jeg liker president Xi»), nye tollmurer, «den fryktelige» Nafta-avtalen, infrastrukturutbygging, kriminalreform, betingelsene i Obamacare, og de lavere men fortsatt «urettferdige» prisene på reseptmedisiner.

Han manet også til kamp mot hiv/Aids og barnekreft. Og han advarte mot abort sent i svangerskapet.

– De kan føle smerte i mors liv. Vi må bygge en kultur som verner uskyldige liv.

Militær opprustning

Han tok også opp økningen i militærbudsjettene, og viste til framgang i spørsmålet om å få allierte land til å betale en større andel av sine forsvarsutgifter.

– De sa det ikke kunne gjøres, sa han om Nato-bidragene.

Han kritiserte også Russland for å ha brutt nedrustningsavtalen INF.

Kunngjorde dato for nytt toppmøte

Trump uttrykte håp om fred på den koreanske halvøya, og viste til at det ikke har vært rakettoppskytinger på 15 måneder.

– Uten meg som president, hadde vi nå hatt en storkrig, sa han.

Han viste til at han og Nord-Koreas leder Kim Jong-un skal møtes i Vietnam på 27. og 28. februar.

– Vi er født fri, og vi skal forbli fri. Vi skal aldri bli et sosialistisk land, lovet han, etter å ha avlagt Venezuelas kaotiske situasjon en visitt.

Han viste også til at han har holdt valgløftet om å flytte den amerikanske ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem.

– Jeg lovet også en ny tilnærming til krigen i Midtøsten. Da jeg tiltrådte kontrollerte IS store områder i Irak og Syria. I dag har vi frigjort det meste av dette fra de blodtørstige kreftene.

– Også i Afghanistan er forhandlinger i gang med Taliban, og vi ser en løsning på den lange og blodige konflikten og kampen mot terror.

Han forsvarte også tilbaketrekningen fra Iran-avtalen, og sa at landet var styrt av «onde, onde» krefter. Trump lovet at han ville kjempe mot antisemittisme hvor som helst i verden.

Trump State of the Union-tale

Kongressen var tettpakket da presidenten talte i nærmere 1,5 time om rikets tilstand.

Foto: ALEX WONG / AFP

Forsonende tone

I løpet av den halvannen lange talen, kommenterte han ikke den 35 dager lange nedstengingen av deler av statsapparatet. Han kom heller ikke med nye trusler om ny nedstenging eller om å erklære nasjonal unntakstilstand, slik han tidligere har antydet at han kunne komme til å gjøre.

Tonen var mer forsonende enn mange hadde spådd. Han trakk fram at han ønsket mer tverrpolitisk samarbeid.

– Jeg står her klar for å jobbe med dere for å lage historiske gjennombrudd for alle amerikanere. Seier handler ikke om å vinne for partiet, seier handler om å vinne for landet vårt, sa Trump.

– Vi må avvise hevn, motstand og gjengjeldelse – og omfavne det ubegrensede potensialet for samarbeid, kompromiss og felles goder. Sammen kan vi komme oss ut av den fastlåste politiske situasjonen, sa han.

Trump State of Union

Presidenten på vei fra Det hvite hus.

Foto: Susan Walsh / AP

Utsatt en uke

Presidenten skulle egentlig ha holdt talen i Kongressen i forrige uke, men speaker Nancy Pelosi trakk invitasjonen tilbake mens deler av statsapparatet var stengt og 800.000 føderale ansatte var permittert eller måtte arbeide uten lønn på grunn av budsjettstriden mellom presidenten og demokratene.

Da partene ble enige om finansieringen av statsapparatet for tre nye uker, fram til 15. februar, ble presidenten invitert til Kongressen på ny av Pelosi, for å holde den årlige talen.

Her er hele Trumps State of the union-tale

President Donald Trump holder sin State of the Union-tale i Kongressen

President Donald Trump holder sin State of the Union-tale i Kongressen

SISTE NYTT

Siste nytt